Enkel svampmacka med kantareller

Klassisk macka med kantareller

Varför krångla till det när man kan hålla det enkelt? Rena smaker är underskattat och toppen att börja en middag med. Det här är en enkel svampmacka med kantareller. Kantarellerna och själva smörgåsen steks i smör eftersom det blir så god smak. Det hela kryddas med lite salt, peppar och lökpulver för att komma till sin rätt. Under receptet hittar du också ett passande vintips till svampmackan.

Loimer Rosé (90587)

När kommer kantarellerna?

Kantareller är skogens guld med sin gula, lysande färg och härliga smak. Den är svår att förväxla och börjar poppa upp på vägarna redan under sommaren. Ja, vägkantarellerna dyker verkligen upp mitt på skogsvägen och trivs bra tidigare på året och utan särskilt mycket regn. De blir oftast heller inte så stora, men för en delen inte mindre goda. Den vanliga kantarellen brukar börja dyka upp lite senare, mellan augusti och september.

» Fler svamprecept hittar du här

Så rensar man svampen snabbt och enkelt

Jag brukar ha med mig en kombinerad svampkniv med borste när jag är i skogen. På så vis kan man skära av den jordiga foten och grovsrensa svampen redan i skogen genom att borsta bort jord, barr och annat bjäfs. En korg är bra när man ska plocka mycket svamp så den ligger luftigt. När vi är ute på kortare svampturer brukar vi däremot plocka i en liten plastpåse – ni vet en sån man har till frukten.

Vintips till svampmackan

Väl hemma kan man rensa klart svampen med en pensel och kniv över ett tidningspapper. Jag brukar dock inte orka hålla på och pilla utan har ner all svamp i en stor skål som jag fyller med vatten. När man lyfter ur svampen har all smuts sjunkit till botten. Därefter kan den behöver en extra koll och någon sköljning under rinnande vatten.

Min mamma är lite rolig och tyckte att det var en konstig metod eftersom hon tyckte att svampsmaken kunde försvinna i vattnet. Ja, hade det varit så skulle nog svampen inte smaka någonting efter ett par regnväder…

Enkel svampmacka med kantareller

För: 4 personer

Enkel svampmacka med kantareller

0,8 liter nyplockade kantareller
smör
1 knippe färsk persilja
salt, peppar, lökpulver
4 brödskivor rostbröd

1. Rensa kantarellerna och dela de största till mindre bitar. Hetta upp en stekpanna och ha ner kantarellerna. Stek till vätskan börjat försvinna och ha då ner en stor klick smör. Klipp i persilja och krydda. Stek till svamparna fått lite färg.

2. Skrapa ur kantarellerna ut stekpannan och klicka i mer smör. Lägg i brödskivorna och stek dem gyllene på båda sidor. Lägg tillbaka svampen mot slutet så den blir lite varm. Lägg upp en brödskiva per tallrik och portionera ut kantarellerna.

Rekommenderat vin till: Loimer Rosé (90587) 121:-


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.