Enkel vardagsgratäng med blomkål, broccoli och kalkon

Enkel vardagsmat för många

Jag gissar att du hemma i din familj har några klassiska maträtter som ofta lagas när det ska gå enkelt och snabbt? Så är det nog hos många. Jag har också ett par återkommande recept jag plockar fram när orken tryter och ändå vill ha något gott och mättande. Gratäng med broccoli, blomkål och skinka är en sådan.

Broccoli, blomkål och Pärsons ojämna skivor av kalkonFör det mesta gör jag denna gratäng ungefär likadant – efter jul brukar jag tärna upp och frysa in julskinka som jag kan plocka fram och använda i gratängen, ibland blir det kassler men för det mesta brukar jag köpa Pärsons ojämna bitar vilket är ett otroligt prisvärt och smart alternativ.

Pärsons ojämna bitar finns bland annat som skinka, kalkon och salami. Det här är spillbitar av vanligt pålägg och skivor som blivit ojämnt skurna och därför inte kan säljas snyggt uppradade i en påläggsförpackning. Istället samlar man ihop dem och säljer dem till lägre ett lägre kilopris.

Ekonomisk vardagsmat

De ojämna bitarna är alltså utmärkta att välja till gratängen eftersom det ändå inte syns hur de ser ut. Bara att skära till mindre bitar och blanda ner i gratängen eller pajen. Kombinerar man det med svamp, blomkål och broccoli som är i säsong på hösten blir detta riktigt ekonomisk vardagsmat.

Smart förvaring av svampI denna gratäng bestämde jag mig för att ta tillvara på all den frysta svamp vi hade liggande. Så fort vi plockat svamp steker jag den tills vätskan försvunnit ur pannan och blandar sedan i en klick smör, färsk persilja, salt, peppar och lite lökpulver. Därefter får den svalna innan jag fryser in den i mindre portioner om cirka 100g.

En hushållsvåg är ovärderlig vid såna här tillfällen. Jag har köpt en enkelt köksvåg från Clas Olsson.

Ordning i frysen

I vår frys gäller också preussisk ordning vilket betyder att de mindre påsarna ligger i större zippåsar som är märkta med årtalet de plockades. Svamp klarar sig trots allt längre än man tror i frysen, och man vill förstås äta den äldsta svampen först. Gör man på detta vis får man på ett enkelt sätt koll på svampen. Själv har jag svamp från 2011 i frysen som fortfarande är helt okej.

Det värsta som kan hända är att smöret man stekt svampen i har härsknat – och jo, fett kan härskna i frysen. Dock känner man rätt fort på doften om svampen är ok. Lustigt nog brukar eventuell ”frysdoft” försvinn när man värmt svampen. Med det sagt, använd näsan och det sunda förnuftet, kasta inte saker i onödan, men ät heller inte saker som smakar dåligt. Smaka av den tinade svampen innan den används så vet du.

Till detta recept gick det åt 150 gram färdigstekt blandsvamp. Det motsvarar cirka 300-350 gram rå svamp. Jag använde typisk höstsvamp så som kantareller, trumpetsvamp, trattkantarell och taggsvamp. Man tar förstås vad man är sugen på och har tillgång till.

Enkel vardagsgratäng med blomkål, broccoli och kalkon

För: 6-8 personer
Tid: 40 minuter
Temperatur: 200°

Enkel vardagsgratäng med blomkål, broccoli och kalkon

150g stekt svamp
500g broccoli
500g blomkål
400g skivad rökt kalkon
2 salladslökar
2 dl riven ost

6 ägg
5 dl grädde
1 dl mjölk
2 vitlöksklyftor
salt, peppar, oregano, ancho chilipulver

Gör så här:

1. Rensa och dela svampen till mindre bitar. Stek till vätskan reducerats och ha sedan i en klick smör, salt och peppar.

2. Dela blomkål och broccoli till mindre träd. Finstrimla eventuell blast. Strimla kalkon och salladslökar. Ha ner allt i en stor ugnsfast form och blanda med den stekta svampen och riven ost.

3. Vispa ihop ägg och grädde med mjölk, pressad vitlök och kryddor. Grädda i 200°C i 40 minuter. Börjar den bli bränd på ytan kan man lägga över aluminiumfolie de sista 10 minuterna.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.