Enkel vegogryta med wokgrönsaker och krossade tomater

Enkel vego till middag

Enkelt och vego – går det ihop? Ja, så klart. Vegetarisk mat är nästan bland det enklaste man kan svänga ihop. Detta recept på enkel vegogryta med wokgrönsaker och krossade tomater är snabbfixat och kräver inte särkilt många ingredienser. Grytan kan man servera med potatis eller quinoa, men jag tycker att couscous eller vitlöksris blir allra godast. När jag lagar tillbehören, det vill säga riset eller couscousen, då brukar jag göra extra mycket och förvara i en matlåda i kylen. Sedan är det bara att svänga ihop något annat till middag dagen efter och komplettera med det färdiga tillbehöret som man enkelt värmer i mikron.

Madeleine Landley

Helt vegetariskt och veganskt

Denna rätt blir helt vegetariskt och vegansk om man väljer att steka i enbart olja, eller vegetabiliskt smör. Jag har inget behov av det ska vara veganskt och brukar därför steka i en blandning av vanligt smör och olja eftersom jag tycker det blir godast. Med blandningen får man fin smak från smöret, samtidigt som oljan gör att det inte torkar ut och bränner fast lika lätt. Köper man flytande smör brukar det vara en blandning av olja och smör (förutom de sorter som innehåller skummjölkspulver) så då är ju saken biff.

Till denna gryta använder jag mig av frysta wokgrönsaker. Jag brukar ta den klassiska mixen med vattenkastanj, sockerärtor, minimajs, morötter och broccoli, men man kan ta så klart vilken sort man vill – i dag finns ju en massa varianter med olika grönsaker. Förutom wokgrönsakerna har jag i gul lök, vitlök, krossade tomater, en nypa socker för att balansera upp smaken på de krossade tomaterna samt kapris och lite persilja på toppen som dekoration. Svårare än så är det inte att svänga ihop en enkel och vegetarisk middag.

» Här hittar du fler goda vegorecept

Enkel vegogryta med wokgrönsaker och krossade tomater

Enkel vegogryta med wokgrönsaker och krossade tomater

För: 4 personer

600g klassiska wokgrönsaker
1 gula lökar
2 vitlöksklyftor
salt
500g krossade tomater (1 tetra)
2 dl vatten
1 nypa socker
1 dl kapris
persilja till dekoration

Tillbehör:

vitlöksris eller couscous

  • Tina wokgrönsakerna om de är frysta. Grovhacka gul lök och finhacka vitlöken.
  • Värm smör och olja i en panna och lägg i löken. Låt den mjukna och lägg sedan i vitlöken och wokgrönsakerna. Stek tills allt mjuknat. Salta ett varv.
  • Slå på krossade tomater och vatten och rör i en nypa socker. Lägg i kaprisen och låt allt puttra ihop i 5 minuter. Strö gärna över hackad persilja på toppen.
  • Häll några matskedar olja i en kastrull och låt den värmas till medelvärme. Pressa i vitlöken och lägg i riset. Stek allt under omrörning i cirka 3 minuter – se till så att vitlöken inte blir brun, då är värmen för hög. Slå på vattnet, salta och låt riset sjuda under lock i 11 minuter. Ta av kastrullen från plattan och riset svälla klart i 11 minuter.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.