Enkel vego till middag
Enkelt och vego – går det ihop? Ja, så klart. Vegetarisk mat är nästan bland det enklaste man kan svänga ihop. Detta recept på enkel vegogryta med wokgrönsaker och krossade tomater är snabbfixat och kräver inte särkilt många ingredienser. Grytan kan man servera med potatis eller quinoa, men jag tycker att couscous eller vitlöksris blir allra godast. När jag lagar tillbehören, det vill säga riset eller couscousen, då brukar jag göra extra mycket och förvara i en matlåda i kylen. Sedan är det bara att svänga ihop något annat till middag dagen efter och komplettera med det färdiga tillbehöret som man enkelt värmer i mikron.
Helt vegetariskt och veganskt
Denna rätt blir helt vegetariskt och vegansk om man väljer att steka i enbart olja, eller vegetabiliskt smör. Jag har inget behov av det ska vara veganskt och brukar därför steka i en blandning av vanligt smör och olja eftersom jag tycker det blir godast. Med blandningen får man fin smak från smöret, samtidigt som oljan gör att det inte torkar ut och bränner fast lika lätt. Köper man flytande smör brukar det vara en blandning av olja och smör (förutom de sorter som innehåller skummjölkspulver) så då är ju saken biff.
Till denna gryta använder jag mig av frysta wokgrönsaker. Jag brukar ta den klassiska mixen med vattenkastanj, sockerärtor, minimajs, morötter och broccoli, men man kan ta så klart vilken sort man vill – i dag finns ju en massa varianter med olika grönsaker. Förutom wokgrönsakerna har jag i gul lök, vitlök, krossade tomater, en nypa socker för att balansera upp smaken på de krossade tomaterna samt kapris och lite persilja på toppen som dekoration. Svårare än så är det inte att svänga ihop en enkel och vegetarisk middag.
» Här hittar du fler goda vegorecept

Enkel vegogryta med wokgrönsaker och krossade tomater
600g klassiska wokgrönsaker
1 gula lökar
2 vitlöksklyftor
salt
500g krossade tomater (1 tetra)
2 dl vatten
1 nypa socker
1 dl kapris
persilja till dekoration
Tillbehör:
vitlöksris eller couscous
- Tina wokgrönsakerna om de är frysta. Grovhacka gul lök och finhacka vitlöken.
- Värm smör och olja i en panna och lägg i löken. Låt den mjukna och lägg sedan i vitlöken och wokgrönsakerna. Stek tills allt mjuknat. Salta ett varv.
- Slå på krossade tomater och vatten och rör i en nypa socker. Lägg i kaprisen och låt allt puttra ihop i 5 minuter. Strö gärna över hackad persilja på toppen.
- Häll några matskedar olja i en kastrull och låt den värmas till medelvärme. Pressa i vitlöken och lägg i riset. Stek allt under omrörning i cirka 3 minuter – se till så att vitlöken inte blir brun, då är värmen för hög. Slå på vattnet, salta och låt riset sjuda under lock i 11 minuter. Ta av kastrullen från plattan och riset svälla klart i 11 minuter.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Enkelt och mycket gott, inte minst med vitlöksriset.
Använde kapris från en burk som öppnades minst för fyra veckor sedan. Den verkade fräsch men hur ska man tänka om kapris hållbarhet?
Hej Bengt.
Vad kul att du gillade det. Vitlöksriset är min favorit och så gör jag alltid riset nu för tiden, oavsett vad jag lagar till. Så länge kaprisen inte är lurvig eller smakar konstigt är det inga problem. Bäst före-datumet är verkligen inget man ska stirra sig blind på för det anger ju bara hur länge ett livsmedel förväntats behålla sin kvalitet. Det vill säga hur länge smak, krispighet, färg, spänst och tuggmotstånd är som bäst. Många råvaror håller således långt mycket längre än bäst före-datumet. Jag brukar ha öppna kapris-burkar ståendes i minst ett par månader i kylen. Så länge man inte slabbar med smutsiga bestick i burken, ser till att hålla den stängd och kyld kan den hålla en evighet.
Mvh
Madeleine