Enkla förrätter till nyår

Så lyckas du med maten till nyårsafton

Finns det några knep att ta till på nyårsafton när det är dags att bjuda på middag? Självklart! Det första knepet, som också är A och O, är att planera. Gör en lista och skriv upp vad ni ska göra under kvällen, vad ni ska handla och vad som ska lagas. Inspirerande recept till nyår hittar du här.

Gör gärna fler listor; en shoppinglista med mat och allt annat runt om som ska handlas – exempelvis stearinljus, servetter, dryck och ingredienser till rätterna. Gör en lista med allt som ska göras – i turordning. Exempelvis fixa snittar, kyla bubblet, duka, förbereda huvudrätten och så vidare.

Enkla förrätter som kan förberedas

För att kvällen ska förlöpa så smärtfritt som möjligt, välj gärna rätter som kan förberedas i förväg. En förrätt som kan monteras när gästerna kommer och en huvudrätt som kan stå i ugnen är alldeles utmärkta. Ta den finare champagnen först på kvällen, exempelvis till förrätten eller till en aptitretare.

Varför? Ja, senare på kvällen är både huvud och smaklökar trötta efter allt vin och av all mat man satt i sig. Väljer man den lyxigaste drycken först kan man verkligen njuta av smakerna. Till tolvslaget kan man istället välja ett mousserande vin i lite lägre prisklass. Hur mycket man ska beräkna av drycken kan du läsa om här.

Mat med vintips

Här tipsar jag om enkla förrätter till nyår som är enkla att göra, som går bra att förbereda och som passar alldeles utmärkt till nyårsafton. Flera av dem har också passande vintips. Och du! Se till att det finns vatten till gästerna – både stilla och bubblande.

» Fler recept på förrätter hittar du här.

Enkla förrätter till nyår

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.