12 enkla recept på julkakor och julgodis

Enkla recept på julkakor och julgodis

Är det någon gång under året som man ska frossa i kakor så är det väl ändå till jul? Tänk dig själv frasiga, spröda drömmar, fluffiga lussekatter och knapriga sirapskakor. Att baka kakor är nästintill en tradition kring jul – och hur mysigt är det inte att samla familjen, sätta på lite julmusik, dricka glögg och baka ihop. Här bjuder jag på recepten till de klassiska godsaker vi brukar göra runt jul.

» Här hittar du alla recept i Landleys kök på julkakor och godis. Utöver de nedan alltså.

1Sirapskakor

Sirapskakor

Mammas sirapskakor är oslagbara. Dessa knapriga kakor är lätta att göra och brukar gå åt i en rasande fart. Oftast görs dessa innan jul och fryses sedan in i mindre aluminiumformar. Till julafton plockar man fram en form som får tina under dagen, sedan är det bara att ställa fram till julkaffet.

2Spröda drömmar recept

Drömmar

I min familj bakar alltid pappa drömmarna. Han utgår ifrån det recept som hans mamma bakar efter, och som även hennes mamma använde. Pappa är ett riktigt proffs på vaniljdrömmar och får dem alltid spröda och fina drömmar. Självklart bjuder han i det här receptet också på det lilla knepet som krävs för att få dem så där perfekta.

3Nöttoppar

Nöttoppar

Mammas enkla nöttoppar går snabbt att röra ihop och innehåller endast fyra ingredienser. Att de dessutom är glutenfria gör inte saken sämre. De här enkla och goda julkakorna kan vem som helst lyckas med – såvida man inte gjorde bort sig på samma vis som jag råkade första gången…

4Klassiska schackrutor

Schackrutor

Ännu ett enkelt recept som görs enligt den klassiska 1-2-3-degen. Degen halveras och smaksätts på två olika vis – ena halvan med vanilj och den andra med choklad. Schackrutor är lättare att göra än man kan tro och blir dekorativa att ha på kakfatet till julfikat.

5Pepparkakor med glasyr

Pepparkakor

Ingen jul utan pepparkakor. Jag har under flera års tid trixat med olika sorters pepparkaksdeg. I alla recept är mängden kryddor olika medan vissa av dem till och med förespråkar färdig kryddmix. De här pepparkakorna är av klassiskt snitt och är både enkla och goda. Roligt är det också förstås att skära ut egna former i pepparkaksdegen.

6Klassiska, saftiga Lussekatter

Lussekatter

För ett par år sedan samlades familjen hemma hos mig och min sambo för att bara kakor ihop. Förutom kanelbullarna med pepparkakssmak nedan gjorde vi lussekatter. Oj, vad roligt vi hade. Massor av roliga former fick lussekatterna, och hälften av dem åt vi säkert upp redan under första kvällen. Lussebullar till glöggen är ett givet val både till lucia och julafton.

7Klassisk Knäck, Lakritsknäck och Chokladknäck

Knäck

Här hittar du tre sorters knäck – lakrits, choklad och vanlig med mandel. I detta recept får du även veta de smarta knepen som krävs för att lyckas med julknäcken, för att veta om den är klar, och för att inte bränna sig.

8Rocky Road

Rocky Road

Vad man vill ha i sin Rocky Road väljer man själv. Vanligast är att man har i marshmallows, dumle och nötter. En del har i godisen Polly medan andra har i kex. Man kan också variera nötterna mellan hasselnötter, mandlar, cachewnötter och pistagenötter. Detta är ett klassiskt recept på Rocky Road med färgglada marshmallows.

9Snöbollar med citron

Snöbollar med citron

Klassiska så kallade snöbollar görs med citrus. Det här godiset är hur gott som helst och verkligen enkelt att göra. Jag brukar smaksätta mina snöbollar med rivet citronskal. Jag tycker nämligen att det blir lite fräschare smak än med lime.

10Bondkakor

Bondkakor

Bondkakor är klassiska kakor som passar året om – framför allt till jul. Dessa görs på en enkel 1-2-3-deg och blandas med mandel. Gör man extra mycket deg på en gång kan man frysa in den till rullar som man förvarar i frysen. När man sedan ska ha gäster plockar man fram rullen, skivar upp den och har in i ugnen. Supersmidigt!

11Klassiska Kanelbullar

Klassiska kanelbullar

Det här är ett klassiskt recept med vanlig bulldeg och fyllning av smör, socker och kanel. En del brer på smöret på den utkavlade degen och pudrar över socker och kanel. Jag rör alltid ihop smör, socker och kanel till en kräm som smetas ut.

12Kryddiga jul-chokladbollar med kanel och glögg

Kryddiga jul-chokladbollar med kanel och glögg

Chokladbollar gillar jag att baka eftersom det är så himla enkelt. Det krävs inte särskilt många ingredienser. Man behöver heller inte hålla på och jäsa och knåda. Perfekt! Denna variant har fått smak av kanel, glögg och en hint av kardemumma. Välj gärna en alkoholfri glögg om ungarna ska äta chokladbollarna.

9 enkla recept på julkakor och julgodis


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.