Enkla sliders med vitlökscreme till mingel och fest

Kul mat till Mello

Har ni märkt att det börjar ljusna? Kvällarna börja sakteligen bli längre, men ärligt talat har jag inte märkt särskilt mycket av det på morgnarna. Kanske för att jag går upp vid fem och börjar jobba. Men snart så.

Men ljuset kommer också vårkänslor, lusten att laga lättare mat, och förstås Melodifestivalen. Detta hatade och lika mycket älskade tv-program tar snart upp vår uppmärksamhet både i tv-rutan och sociala medier. Alltid är det lika kul att se alla reaktioner på både framträdanden och programledare. Själv tycker jag det ska bli kul att se Gina Dirawi i tv-rutan. Hon är en så cool brud och en rackarns bra programledare så jag tycker det är ett bra val av SVT.

Hemmagjorda miniburgare till mingel och fest

Men, på tal om att parkera sig framför tv:n. Man måste ju också ha något gott att mumsa på! Varför inte ladda upp med rolig plockmat? Dessa enkla sliders med vitlökscreme till mingel och fest är utmärkta. Jag ville just göra små hamburgare men lyckades inte hitta några tillräckligt små hamburgerbröd i butik. Alltså blev det till att baka egna.

Så lyckas du med brödbaket

Det är inte alls svårt att baka egna hamburgerbröd. För egen del använder jag alltid en digital hushållsvåg och en kökstermometer få att få degvätska i rätt temperatur och mjölet lagom uppvägt. Se också till att inte öppna fönster och balkongdörrar när degen jäser utan hålla en så jämn temperatur som möjligt – om än rätt varm. Jag brukar ofta jäsa mina degar i en metallbunke på spisen. Under tiden brukar jag starta ugnen så att degen får lite värme underifrån och jäser upp ordentligt.

När hamburgerbröden är färdigbakade och hamburgarna redo att monteras ihop brukar jag välja en mindre salladssort som kallas för hjärtsallad eller gemsallad. Dessa brukar säljas i tråg eller prassliga påsar om två till tre stycken. Den här salladen är som en blandning av isbergssallad och romansallad. Huvudena år små och lite avlånga och har en fin smak utan beska. Bladen från gem- eller hjärtsallad är också tack vare sin skålform perfekta att fylla med olika saker när man vill ha glutenfri mingelmat.

Minihamburgare till buffén

Håll gärna ihop minihamburgarna med hjälp av tjusiga bambuspett med knut eller cocktailpinnar med dekoration. Servera till mingel, till buffé eller som aptitretare med ett glas bubbel när det är fest. Kolla också in dessa minihamburgare med chilimajjo samt minihamburgare med ansjovis.

» Fler recept som passar till Melodifestivalen hittar du här

Enkla sliders med vitlökscreme

10 stycken

Enkla sliders med vitlökscreme till mingel och fest

Minihamburgerbröd:

250g vetemjöl (cirka 4-4,5 dl)
1 tsk socker
1/5 tsk salt
0,5 dl vatten
1,25 dl mjölk
12,5g jäst (1/4 paket)
25g smör
1 ägg till pensling
3 msk svarta sesamfrön

Vitlökscreme:

2 vitlöksklyftor
1 tsk smör
1 dl creme fraiche (34%)
salt, peppar

Hamburgerbiffar:

300g blandfärs
1 msk majonnäs
1 ägg
1/2 röd chilifrukt
salt, peppar, lökpulver, vitlökspulver

Övrigt:

10 blad hjärt- eller gemsallad
10 cocktail- eller grillpinnar

1. Blanda vetemjöl, socker och salt i en bunke. Värm mjölk och vatten till 37°C i en kastrull. Smula ner jästen och vispa ihop så att jästen löser sig. Slå jästblandningen över mjölet och blanda ner tärnat, rumsvarmt smör. Blanda allt till en deg och knåda degen cirka 10 minuter på bänk. Jäs degen i sin skål i 40 minuter under bakduk.

2. Stjälp ur degen och dela till 10 stycken bitar. Forma varje bit till en bulle och rada upp dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare i 30 minuter under bakduk. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strössla över sesamfrön. Grädda bullarna i 200°C i 10-15 minuter. Skär bröden mitt itu när de svalnat.

3. Pressa vitlöken i en skål och ringla över flytande smör. Ställ in skålen i micron cirka 30 sekunder. Blanda vitlöken med creme fraiche, salt och peppar. Ställ vitlökscremen svalt svalt.

4. Blanda köttfärsen med majonnäs, ägg, hackad chili och kryddor. Platta färsen ut på en skärbräda och skär ut biffarna med en stans. Tänk på att biffarna måste vara cirka en centimeter större än bröden eftersom färsen drar ihop sig när den steks. Man kan också forma biffarna för hand. Smält smör i en stekpanna och stek biffarna. Stek dem inte för länge så de blir torra.

5. Lägg på ett salladsblad på understa brödet. Toppa med vitlökscreme, kött och till sist bröd-locket.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.