Röka själv med enris

När jag tänker tillbaka på min morfar så minns jag en snäll gubbe som var lite vimsig och som alltid doftade nyrensad fisk – ni vet så där fräscht som havet kan dofta.. Han och hans fru hade ett landställe med fiskevatten och där brukade morfar ro ut i ekan och lägga nät. Mycket gös blev det, och mycket fick vi. Nu när min morfar inte längre är i livet kan jag ibland tänka tillbaka på det och tänka tillbaka på hur bra det var. Fisk är rätt så dyrt nu för tiden – åtminstone om man vill ha något annat än de vanliga fisksorterna som lax, torsk och sej. Dessutom börjar många av våra fiskar bli utfiskade vilket är lite otäckt.

Fisk är fantastiskt gott i alla dess former. Med tanke på utfiskningen känns det otroligt lyxigt att kunna bjuda på en härlig fiskbit med goda tillbehör. Tillsammans med vintipset under receptet blir det lite extra guldkant på middagen. Som bekant önskade jag mig en rök i födelsedagspresent. Himla tur att jag har så snälla föräldrar som gav mig en. I påskhelgen blev det premiärrökning.

Det är lätt att röka fisk

Efter att ha läst på ganska mycket om rökning var jag lite nervös. Många tyckte att man skulle salta in fisken innan den röktes, antingen i en saltlag eller med torrsaltning. Röktiderna varierade också en hel del. Överallt hittade jag en massa goda tips som bara gjorde mig mer och mer förvirrad. Till slut gick jag på magkänsla.

Vi slog till på två hela och färska Tilapia ifrån fiskdisken. Mamma och jag åkte på att rensa eftersom sambon blir kritvit i ansiktet så fort han tänker på att ta ur inälvorna (haha), så istället gick karlarna och fällde träd.

Röka utan rimlag

Först hade vi tänkt röka fiskarna hela, men det slutade med att vi filéade dem, saltade dem med vanligt bordssalt och rev limeskal över. Därefter fick de ligga i kylen under dagen. Eftersom vi rökte filéer gick det fort. Resultatet blev jättebra och summa summarum är att det går precis lika bra att röka som en amatör-svensson.

Röka utan rimlag

Jag har rökt med en rök ifrån Abu. Ska du röka fisken själv passar abborre, tilapia eller uer mycket bra. Har du inte tillgång till en rök, eller kanske inte har lust att rensa fisk så går det förstås lika bra att skippa steget med rökningen. Köp då bara färdigrökt firre, exempelvis varmrökt sik eller lax.

» Här kan du läsa mer om rökning.

Enrisrökt fisk med lime, primörer i parmesan och blomkålsstomp

För: 4 personer

Fisk:
2 hela tilapia, uer eller abborre (eller 4 filéer)
1/2 lime
salt, peppar

Blomkålsstomp:
1 stort blomkålshuvud (ca 500g)
2 dl creme fraiche (34%)
10 cm purjolök
salt, peppar

Primörer:
1 knippe grön sparris
4 morötter
salt
parmesanost

1. Rensa och filéa fisken. Riv lime skal över och salta och peppra. Låt ligga i kylen och marinera ett par timmar.

2. Starta röken med blött enris. Lägg upp fiskarna på det övre halstret och rök i ca 20-30 minuter (tiden kan variera beroende på filéernas tjocklek).

2. Dela blomkålet till mindre träd (tag även med stammen). Lägg ner i saltat vatten och koka mjukt (ca 20 minuter). Häll av vattnet och kör blomkålen med en mixerstav för ett slätare stomp, eller en potatismosare för en mer ”chunky”. Rör i creme fraiche, strimlad purjo samt kryddor. Ställ åt sidan och hetta sedan upp hastigt innan servering.

4. Koka sparris och morötter i saltat vatten i ca 5-7 minuter så att de blir al dente. Känn med en sticka så att de är klara. Servera primörerna med riven parmesan och en dillkvist.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.