Entrecôte med fetarostad pumpa och smörstekt svamp

Vad äter du till Halloween?

Jag har egentligen aldrig varit så mycket för spexig mat till halloween. Med spexig menar jag mat som ska se ut som något annat, exempelvis att något ska se ut som maskar, som en mumie eller något annat spöklikt. Jag föredrar mat som ser ut som mat. Å andra sidan är det lite kul med mingelsnacks som man gjort något annorlunda med.

Pumpor Recept med pumpa

Till allhelgona och Halloween tycker jag det däremot är obligatoriskt med pumpa. Jag älskar pumpa och tycker det är en utmärkt råvara till såväl huvudrätter som desserter. Pumpa påminner mycket om både morötter och sötpotatis i konsistens och utseende, men innehåller mindre socker. Ett stort plus alltså. Vill du läsa mer om våra vanligaste pumpasorter och få ännu mer inspiration kan du kika här.

I denna rätt serveras entrecôte med fetarostad pumpa och smörstekt svamp. Det blir en underbart härlig kombination där det söta och salta får blandas med syrlighet från fetaosten, knaprigheten från den hackade mandeln och tuggigheten från svampen.

Köttet kan man självklart byta mot vilken sort man vill. Föredrar man ett vegetariskt tillbehör tar man det. Det passar även fint med kyckling, lax eller lammkött till. Om man inte vill ha oxfilé, förstås. Servera gärna med det passande vintipset nedan.

» Här hittar du fler goda recept med pumpa

Entrecôte med fetarostad pumpa och smörstekt svamp

För: 4 personer

Entrecôte med fetarostad pumpa och smörstekt svamp

Fetarostad pumpa:

500g muscatpumpa
150g fetaost*
1 dl mandel
rapsolja
1 knippe bladpersilja

Smörstekt svamp:

400g rå svamp, exempelvis trattkantareller och kantareller
smör*
salt, peppar

Övrigt:

4 skivor entrecôte
salt, peppar, vitlökspulver
chilibearnaise

1. Skala, kärna ur och skiva pumpan till centimetertjocka månar. Ringla olja i en ugnsfast form och fördela ut pumpan. Strössla över hälften av fetaosten samt hackad mandel. Ställ in i 225°C i 10 minuter. Tag ut och strössla över resten av fetan. Ställ in ytterligare 10 minuter.

2. Rensa och stek svampen till vätskan försvunnit. Ha i en klick smör och krydda.

3. Stek entrecôten med kryddor till önskad innertemperatur. Servera med chilibearnaise.

Är du laktosintolerant? Välj laktosfri fetaost och stek i olja eller laktosfritt smör.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.