Detta är ett reklamsamarbete med Cosori.

Falafel i airfryer

Hur gör man falafel i airfryer?

Under denna soliga sommar som varit har det passat fint med lätta, härliga sommarrätter. Då orkar man ju varken äta så mycket eller laga tunga rätter. Nu när vi kommit in i augusti känner i alla fall jag att det passar med lite matigare rätter. Kanske inte all in på det höstiga ännu, men ett mellanting av sommar- och höstmat. Alltså typisk sensommarmat.

Denna falafelsallad med rödlök, mynta, sallad, fetaost, tomat, vitlökssås är en härlig sensommarrätt som passar fint att svänga ihop som fredagsmat. Det enda som behöver lagas är falafeln. Kikärtorna blötläggs, mixas med de övriga ingredienserna, formas till puckar och läggs i airfryern. Sedan är det bara att röra ihop såsen och lägga upp salladstillbehören. Hur smidigt som helst. Och du, missa inte heller detta recept på bowl med panerad kycklingfilé, ris, ingefärsbuljong och grönsaker som också passar utmärkt som en frasig och fin sensommarrätt.

Dubbla värmeelement

Jag älskar falafel och brukar göra det några gånger om året. Då friterar jag den i en stekpanna på spisen. Denna gång fick det däremot bli falafel i airfryer. Smidigt, eller hur? I alla fall om man har en airfryer från Cosori. Jag har modellen från Cosori som heter Dual Blaze Airfryer. Denna har något som de kallar för 360 TermoIQ™-teknologi vilket innebär att den har dubbla värmeelement. Alltså både ett upptill samt ett nedtill under korgen. Jag insåg rätt snabbt fördelen med detta när jag började researcha och jämföra hur folk gjorde falafel i airfryer. I de flesta recepten står det nämligen att man ska vända på falafeln efter halva tiden. Detta behövde inte jag göra eftersom värmen kommer både uppifrån och nedifrån i denna modell.

Madeleine Landley lagar falafel i airfryerCosori airfryerFalafel i airfryer

Enkelt, smidigt och mer hälsosamt

En annan fördel med en airfryer är också att man inte behöver hålla på att passa den och joxa med falaflarna. I olja måste man dels hålla ett öga på falafeln så den inte bränns. Dessutom måste man hantera olja som stänker ut över spisen och får hela köket att stinka som ett gatukök. Jag minns så väl första gången jag friterade falafel. Det var en massa år sedan och gick inte alls som förväntat. Då hade jag en stor gryta med olja som jag la falaflarna i. Troligtvis var oljan för varm, för när jag la i falafeln blev det som ett vulkanutbrott där oljan i stort sett sprutade ur grytan över hela spisen och ner på golvet. Ni kan ju tänka er hur kul det var att torka mängder med kokhet olja med falafelrester i. Det köket blev sig aldrig riktigt likt.

Slipp allt slabbande med olja

I dag är jag tacksam över att man i Cosoris airfryer inte behöver oroa sig för om oljan är för varm eller för kall, för den lagar ju inte med olja, och den håller sin givna temperatur. Dessutom har den överhettningsskydd. Är man nyfiken kan man öppna luckan och kika in. Airfryern stänger nämligen av elementen när luckan öppnas och fortsätter sedan att laga igen när man stänger den. Att falafeln sedan också blir mer fettsnål eftersom ingen olja används är väl knappast heller något negativt?

När jag gör min falafel sprayar jag ett tunt lager olja över falafeln innan jag startar airfryern. Jag har en liten sprayflaska med olja som man pumpar upp ett tryck i med korken. Man måste inte göra på detta vis, men då blir det extra krisp på ytan av falafeln.

Falafel i airfryerMadeleine Landley lagar falafel i airfryerCosori airfryer lättdiskad

Lätt att diska

Ännu en fördel med Cosoris airfryer är hur himla enkel den är att diska och ställa undan. Jag äger ingen fritös eftersom jag inte vill ha ett stort åbäke fyllt med olja som tar plats i köket. Dessutom anser jag att man måste använda en fritös kontinuerligt för att hålla oljan igång… och som de flesta fritös-ägare säger är det kanske inte så bra för formen. När jag väl friterar gör jag det i en panna på spisen som man måste hälla av oljan från, torka ur med papper och sedan diska. Det är alltså lite mer stök och bök. Cosoris airfryer har en PFOA- och BPA-fri non-stickbeläggning som gör den väldigt lättdiskad. Man bara svabbar ur korgen och bottenplattan med lite diskmedel, låter dem torka och sedan ställer man undan airfryern i ett skåp. Bottenplattan kan man dessutom köra i diskmaskinen, om man vill.

Håll koll på tillagningen i appen

Om du trodde att fördelarna var slut nu trodde du fel. Cosori Dual Blaze Airfryer går nämligen att koppla upp mot appen VeSync så man kan hålla koll på hur mycket tid som är kvar av tillagningen. Av säkerhetsskäl kan man inte starta airfryern via appen, men det går att stänga av och förlänga tiden. Den kom faktiskt till användning redan första gången då jag höll på och grejade med annat ute på terassen och då undrade hur mycket tid som var kvar. För den som vill ha recept som synkas med färdiga temperaturer finns så klart sådant också att hitta i Vesync-appen samt möjligheten att spara egna recept. Är du sugen på att prova falafel i airfryer hittar du mitt recept nedan.

Falafel i airfryer

Falafelsallad med rödlök, mynta, fetaost, tomat och vitlökssås

För: 4 personer

Falafel:

400g torkade kikärtor (ca 5 dl)
1 liten gul lök
3 vitlöksklyftor
0,5 dl löst packad hackad bladpersilja
0,5 dl löst packad hackad koriander
2 msk kikärtsmjöl
2 msk olivolja
2 tsk malen spiskummin
2 tsk malen koriander
1 tsk chiliflakes
2,5 tsk strösalt
1 tsk nymalen svartpeppar

Vitlökssås:

2 vitlöksklyftor
1 dl créme fraiche
3–4 msk vatten
salt

Sallad:

1 rödlök
1 huvud romansallad
200g småtomater
150g fetaost
några blad färsk mynta

  • Blötlägg kikärtorna i tredubbla mängden vatten i minst 12 timmar.
  • Pressa vitlöksklyftorna och lägg i en skål. Lägg på en liten klick smör och värm vitlöken i mikron på högsta effekt i 30 sekunder. Blanda vitlöken med crème fraiche och vatten. Smaka av med salt. Ställ såsen svalt.
  • Skiva löken och riv salladen till mindre bitar. Halvera tomaterna och bryt fetaosten till lagom munsbitar. Lägg upp allt på fyra tallrikar.
  • Slå av vattnet från kikärtorna. Lägg alla ingredienser i en stor mixerskål eller en köksassistent och kör till ett grovt ”mjöl”. Om du har en liten mixerskål, dela upp innehållet kör i fler omgångar. Ställ mixerskålen i kylen i 30 minuter. Ta en näve av smeten och tryck till med båda händerna. Forma smeten till 20 stycken puckar och lägg ut på dem en skärbräda. Med blöta händer brukar det gå lite lättare.
  • Lägg falaflarna i air fryern, 10 brukar få plats åt gånger. Se till att de inte ligger på varandra. Spraya gärna falaflarna med olja. Kör dem i 190°C i 14 minuter – ät direkt.
  • Lägg upp falaflarna i salladen, ringla över vitlökssås och dekorera med myntan. Dra gärna över några drag med svartpepparkvarnen.

Receptet på falafelsallad med rödlök, mynta, fetaost, tomat och vitlökssås är ett reklamsamarbete med Cosori.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.