Falafel med bulgursallad och chipotleyoghurt

Vegetarisk vardagsmat

För den som vill äta mer från växtriket kan jag rekommendera detta recept på falafel med bulgursallad och chipotleyoghurt. Detta är ett ovo- och lakto-vegetariskt recept, men vill man ha det helt vegetariskt och veganskt kan man byta majonnäsen mot äggfri majonnäs och creme fraichen mot iMat Fraiche. Ta också gärna en extra titt på innehållet i grönsaksfonden om du vill vara säker på att det blir helst veganskt.

Risenta falafelJag är ett stort fan av kikärtor och tycker falafel är hur gott som helst. Vill man inte göra hemmagjord falafel – vilket faktiskt är enklare än man kan tro – kan man så klart köpa färdig falafel. Färdig falafel kan man hitta både som fryst och färsk samt som pulver man blandar med vatten. Risenta har en falafel-mix som man blandar av vatten. Denna är mycket god och rekommenderas varmt om man vill ha det hela semi-hemlagat. Den innehåller heller inte några onödiga tillsatser och finns också i en variant med sjögräs.

För den som inte tål gluten

Till falafeln valde jag att servera en bulgursallad med sojabönor, färsk koriander, soltorkade tomater, gul lök, sockerärtor och rostade pumpafrön. Hur gott som helst – och förstås mättande. Tänk på att bulgur kommer från vete och innehåller således gluten.

Tål man inte gluten kan man byta bulgurn mot quinoa eller ris som båda är glutenfria alternativ. Köper du färsk eller fryst falafel, kontrollera i så fall att den inte innehåller gluten. Så även grönsaksfonden. Herbarias grönsaksbuljong i pulverform är ekologisk och innehåller en liten mängd rismjöl (som är glutenfritt). Den innehåller heller inget socker eller andra tillsatser. Denna är min favorit.

» Här hittar du fler vegetariska recept

Falafel med bulgursallad och chipotleyoghurt

För: 4 personer

Falafel med bulgursallad och chipotleyoghurt

Bulgursallad:

3 dl bulgur
1 msk grönsaksfond eller 1 tsk grönsaksbuljong
salt, vitlökspulver

1,5 dl frysta sojabönor
1/2 kruka koriander
6 bitar soltorkade tomater + 2 msk tomatolja*
1 gul lök
50g sockerärtor
0,5 dl pumpafrön
salt, peppar

Chipotleyoghurt:

1 dl majonnäs
3 dl turkisk yoghurt
1 tsk chipotletabasco

Övrigt:

2 paket falafel (á 200g) eller hemmagjord falafel

  • Koka bulgurn i vattenmängden enligt förpackningen tillsammans med grönsaksfond, salt och vitlökspulver.
  • Tina sojabönor, strimla soltorkade tomater och hacka koriander. Hacka lök och låt den mjukna på låg värme i en stekpanna. Halvera sockerärtorna och ha ner dem mot slutet i stekpannan. Rosta pumpafröna i en torr panna. Blanda ner allt i bulgurn och smaka av med salt och peppar. *Slå gärna på lite av oljan från de soltorkade tomaterna. Kan bytas mot vanlig olivolja.
  • Rör ihop med majonnäs och chipotletabasco.
  • Stek falafeln i olja och servera till.

Falafel med bulgursallad och chipotleyoghurt

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.