Falafel med matig vitkålssallad

Vegetariskt och enkelt

Vad jag har förstått tror många att jag driver denna blogg på heltid. Tro det eller ej, men så är faktiskt inte fallet. På helger och semestrar pillrar jag med Landleys kök – lägger in recept, bygger nya funktioner och planerar. Jag driver med andra ord Landleys kök på min fritid. I veckorna däremot har jag mitt företag där jag arbetar som webbutvecklare, fotograf, SEO-konsult, skribent och receptkreatör. Jag har haft mitt företag Made by Red i snart fem år, och att starta det är det bästa jag har gjort. Nu väljer jag själv vad jag vill arbeta med, vilka tider jag vill. Eftersom jag har gått från nattuggla till morgonmänniska passar det mig perfekt.

Risenta falafelOavsett vad jag gör kretsar mycket av mitt liv kring mat och dryck – både i mitt företag och genom bloggen. Det finns egentligen ingen tydlig linje mellan vad som är jobb och fritid. Och det gör inget, för mat och dryck är så himla kul att hålla på med. Tankarna går som sagt ofta till mat, för äta bör man ju varje dag. För vissa är det ett tråkigt måste, medan vi andra matälskande typer kan känna hur det kliar i fingrarna att få skapa något nytt.

Snabblagad middag

Detta recept på falafel med matig vitkålssallad blev till när jag ville prova Risentas falafelpulver. Jag blev imponerad av innehållet, för det var för en gångs skull inte en obskyr lista med tillsatser. I innehållet hittar vi bara kikärtor, två sorters glutenfritt mjöl, sojabönor, olika frön och kryddor. Jag gör min falafel på samma vis, förutom sojabönorna. Resultatet blev riktigt bra. Biffarna var enkla att göra, blev frasiga och fina och smakade gott.

Det enda negativa är priset. Det blir ju liksom dyrare än att göra dem själv – men så är det så klart med det mesta (man betalar ju för jobbet). Vill man kosta på sig en ask är det smidigt att ha hemma i skafferiet. Vill man hellre göra hemmagjord falafel provar man detta recept.

Receptet är glutenfritt. Skippar du chipotlesåsen nedan blir receptet helt vegetariskt och veganskt. Du kan också byta gräddfilen mot iMat Fraiche som är vegetabilisk. Är du laktosintolerant byter du mot laktosfri gräddfil eller iMat Fraiche. Man kan även servera det hela med gammal hederlig Sweet Chilisås. Prova detta recept om du vill göra egen Sweet Chilisås.

» Här hittar du fler vegetariska recept

Falafel med matig vitkålssallad

För: 4 personer

Falafel med matig vitkålssallad

Sallad:

200g vitkål
2 salladslökar
1 röd paprika
75g sockerärtor
250g broccoli (1 knippe)
1 stor morot
1 tetra kikärtor

Chipotlesås:

1 msk chipotlepasta
2 dl gräddfil
0,5 tsk italiensk salladskrydda

Tillbehör:

Risenta kikärtsbollar eller hemmagjord falafel

  • Hyvla vitkålen tunt med en osthyvel. Strimla salladslök, kärna ut och strimla paprika, skär sockerärtorna till tredjedelar.
  • Dela broccolin till mindre träd och koka i saltat vatten i 3 minuter. Skär moroten till tunna strimlor med en kniv, mandolin eller julienneskärare. Ha ner moroten i broccoli-vattnet och låt det koka ytterligare 1 minut. Slå av vattnet och häll direkt de varma grönsakerna i skålen med de andra grönsakerna. Blanda i kikärtor.
  • Rör ihop chipotlepasta med gräddfil och italiensk salladskrydda. Servera med kikärtsbollar eller gör egen falafel.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.