Falafel med ris och kålsallad

Är det någon som vill äta mer kött?

Jag var nyligen på ett event där man marknadsförde en ny vegetarisk produkt. Under eventet sa en av talarna att fler och fler vill äta grönare. Inget nytt kanske, men hon sa också att man aldrig hör folk säga att de vill äta mer kött… Det var en ganska rolig iakttagelse. Så nu ska jag äta mer kött eftersom det finns mer till oss köttätare.

Skämt åsido. Jag har alltid sett mig själv som mer köttätare än grönsaksgnagare. Under årens lopp har jag jobbat med flera stora köttproducenter och tycker att en redig köttbit till helgen är pricken över i. Dock har något hänt de senaste åren och jag vet inte riktigt hur det gick till. Jag har nämligen alltid varit kärringen mot strömmen och avskyr att hänga på trender och göra som alla andra gör – och att äta grönt har nästan varit lite trendigt.

Och det konstiga? Jag lagar vegetariskt flera gånger i veckan, och det är aldrig planerat som att ”nu ska vi äta grönt” utan sker mer per automatik. Jag använder ägg och mejeri i den vegetariska maten, och det kött som vi äter väljs med omsorg, är alltid svenskt och äts i mindre portion. För mig och min sambo är det idag helt naturligt att äta grönare och det är inget aktivt val jag gjort för att vara snäll mot djuren eller planeten. Jag tycker bara att det är precis lika gott – och ett trevligt sätt att variera middagarna på.

Två knep till god vegomat

Här om veckan hade vi våra bästa vänner över på middag och då passade jag på att bjuda på vegetariska tacos. Jag tycker alltid det är lika kul att bjuda på vegetariskt och tacosen gjorde succé. En av dem formulerade det då så fint att vegetariskt är fantastiskt gott bara man kan har koll på två saker – smaker och texturer. Man måste variera smakerna och se till att få in olika strukturer i maten så som tuggigt, krämig, krispigt osv.

En annan intressant iakttagelse är att när vi är på mina föräldrars landställe vill jag och min sambo gärna laga vegetariskt emellanåt. Mina föräldrar knorrar lite men ger sedan med sig. När de käkat upp säger de alltid at det var riktigt gott. Ibland lägger de också till att ”oj, jag visste inte att man kunde bli så mätt på vegetariskt”. Uppenbarligen är det djupt inrotat att äta kött. En vanlig missuppfattning att också man inte kan bli mätt på grönt. Mina föräldrar föreslår fortfarande aldrig att vi ska äta vegetariskt, men rätt som det är kanske det händer. Jag äter som sagt inte grönt för miljön, djuren eller samvetets skull, utan för att det är gott och för att grönt är precis lika bra som huvudråvara som kött eller fisk.

Vegetariska köttersättare

Många tycker som bekant att det är svårt att börja laga vegetariskt, men man behöver inte göra det så svårt. Idag finns dessutom massor av köttsubstitut att ta till så som Quorn, Oumph, Tzay och Vegme, bara för att nämna några. Ett enkelt sätt att börja är att laga precis samma sak som vanligt, men att byta köttet mot något icke-animaliskt. Bönbiffar är enkelt att göra. Man kan också byta mot matigare grönsaker som aubergine, zucchini eller sötpotatis. Du kan ju också ta hjälp av alla dessa goda vegetariska recept.

Vegetariskt till middag

Denna falafel med ris och kålsallad passar fint att prova på om man vill äta grönare. Den som inte orkar eller har tid att göra egen falafel kan köpa fryst eller färsk falafel, eller prova falafelpulver som man blandar med vatten. Att göra egen falafel är dock inte det minsta svårt. Här hittar du fler recept med falafel och vegetariska biffar. Ett gott tips är att servera maten med naturell creme fraiche som sås. Skippar du creme fraichen som tillbehör, eller byter till havrebaserad fraiche, blir rätten helt vegetarisk och vegansk. Är man inte sugen på ris kan man alltid byta mot quinoa eller couscous. Observera dock att couscous inte är glutenfritt.

Falafel med ris och kålsallad

För: 4 personer

Falafel med ris och kålsallad

Falafel:

2 dl torkade kikärtor
1 dl rismjöl
2 vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin
1 tsk malen koriander
salt, peppar, lökpulver, chiliflakes
1 msk vatten
3-4 msk olja
0,5-1 liter rapsolja att fritera i

Kålsallad:

150g vitkål
1 morot
1 röd paprika
1 msk äppelcidervinäger
salt, peppar, persillade

Tillbehör:

3 dl jasminris

  • Blötlägg de torkade kikärtorna i minst dubbla mängden vatten i 12 timmar. När kikärtorna svällt upp till sin normala storlek, låt hälften av kikärtorna ligga kvar i ett vattenbad. Ta andra hälften av kikärtorna och koka dem i 1,5 timme i saltat vatten – koka i rikligt med vatten så ärtorna kan röra sig fritt.
  • Slå av vattnet från de kokta och de blötlagda bönorna och kör allt i en mixer till ett grovt ”mjöl”. Blanda kikärtorna med rismjöl, pressad vitlök och kryddor. Rör ihop allt och slå i olja och vatten till konsistensen är lagom och funkar fint att forma. Hetta upp oljan i en stekpanna. Forma smeten till bollar eller puckar och fritera dem gyllene. Ska du inte äta direkt, fritera dem bara så de får yta, låt rinna av på ett hushållspapper och fritera sedan klart dem precis innan det är dags att äta.
  • Strimla vitkål och morot. Kärna ut och strimla paprikan. Hetta upp olja i en stekpanna och ha ner all den strimlade råkosten. Stek till allt mjuknat. Slå på vinäger och låt den fräsa in. Smaka av med kryddor.
  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Servera falafeln med kålsalladen och kokt ris. Jag har även ringlat över en sås som jag gjort av gräddfil blandat med persillade.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.