Falafel med vitlöksris och sesamsallad

Så gör du falafel

Har du misslyckats med falafeln? Då kan det bero på att du använt kokta kikärtor. Den bästa fiterade falafeln gör man med okokta kikärtor. Det vill säga med kikärtor som man först blötlagt i 12 timmar så att de fått svälla upp till sin vanliga storlek. Därefter maler man dem till ett mjöl i en mixer.

Friterad falafelJag gör antingen falafel med enbart blötlagda, okokta bönor och ibland med fifty fifty kokta och okokta kikärtor. Då kokar jag alltså hälften av de blötlagda bönorna efteråt och maler med de okokta. Recept på det hittar du här. När jag friterar falafeln burkar jag inte göra ett bad med frityrolja i en kastrull eller fritös. Jag äger inte ens en fritös eftersom jag ogillar saker som tar massor av plats och bara kan göra en sak. Jag brukar istället fritera falafel i stekpannan. Ungefär halva höjden av falafeln ligger i olja, sedan vänder jag dem kontinuerligt. Då går det inte åt massor av olja, och man ser när de börjar skifta färg och bli klara. Men, man får förstås göra som man själv vill. Har du en fritös går det naturligtvis bra att använda den.

Vegetariskt vardagsmiddag

Till denna falafel med vitlöksris och sesamsallad använder jag enbart okokta kikärtor. Vitlöksriset är ett typiskt brasilianskt fenomen där man har först steker de råa riskornen i olja och vitlök. En del har även i gul lök. När risets stekts några minuter slår man på vattnet och sjuder under lock som vanligt. Använd helst ett långkornigt basmatiris till detta. Använder du jasminris bör du först skölja det ett par gånger så du får bort stärkelsen. Man vill alltså ha så klibbfritt ris som möjligt.

Jag gör också en sallad av kål, morötter och paprika som steks och smaksätts med sesamolja. Det hela blir en god, vegetarisk middagsrätt som passar fint att svänga ihop till vardagsmiddagen. Tar du en vegetabilisk fraiche till såsen så blir rätten helt vegetarisk och vegansk.

» Här hittar du fler recept till goda, vegetariska middagar

Falafel med vitlöksris och sesamsallad

Falafel med vitlöksris och sesamsallad

För: 4 personer

Falafel:

2 dl torkade kikärtor (ca 175g)
1,5 dl rismjöl
0,5 tsk malen spiskummin
0,5 tsk malen koriander
0,5 tsk chiliflakes
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
0,5 tsk lökpulver
5 msk vatten
2 msk olivolja
0,5-1 liter rapsolja (att fritera i)

Vitlöksris:

3 msk rapsolja
3 vitlöksklyftor
3 dl basmatiris
salt

Sallad:

1 broccolihuvud (à 250g)
150g rödkål
1 röd paprika
1 röd chilifrukt
2 morötter
2–3 msk rapsolja
2 msk sesamsolja
salt, peppar

Sås:

2 dl crème fraiche
1 msk persillade
2 msk vatten

  • Blötlägg kikärtorna i tredubbla mängden vatten i minst 12 timmar.
  • Slå av vattnet och ha ner kikärtorna i en stor mixerskål. Kör ärtorna till ett grovt ”mjöl”. Blanda kikärtsmjölet med rismjöl och alla kryddorna. Blanda i vatten och olivolja vartefter tills det blivit en bra konsistens som går att forma. Forma smeten till puckar och lägg ut på en skärbräda. Värm oljan i en stekpanna till cirka 140°C. Lägg i falaflarna och vänd dem ett par gånger. Öka gärna värmen lite på slutet och fritera tills de fått en gyllene färg. Lägg upp på ett hushållspapper och låt dem rinna av.
  • Ha ner med några matskedar olja i en kastrull tillsammans med pressad vitlök. Låt det värmas och ha sedan i riset. Stek under omrörning tillsammans i cirka 3 minuter. Slå på vattnet, salta och låt sedan riset sjuda under lock i 12 minuter. Ta av kastrullen från plattan och glänta på locket om det är vätska kvar i botten kastrullen så det får avdunsta. Rör om riset och smaka av med peppar.
  • Skär broccolihuvudet till mindre träd. Skala även stammen och skär bort den träiga änden. Skär stammen till smala stavar. Strimla rödkål. Kärna ur paprika och strimla den. skiva chilifrukten. Skala morötterna och skär dem till stavar. Hetta upp en stekpanna med raps- och sesamolja. Ha i alla grönsakerna och stek dem under omrörning tills de mjuknat. Smaka av med salt och peppar.
  • Rör ihop crème fraiche med persillade och lite vatten så det blir en rinnigare konsistens.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.