Köttbullar med kikärtor, ratatouille och sval myntasås

Nyttigare vardagsmat med mindre kött

Söndag är den dag då pizzabagaren har som mest att göra. Folk är trötta, kanske en aning bakis efter gårdagen och vill ha maten snabbt och i ett mindre hälsosamt skick. Kanske gärna till filmen i vertikalläge. Jag och sambon hade bestämt redan på lördagskvällen att vi skulle ha pizza på söndagen. Av någon anledning blev det ändå inte så. Vi tog istället en promenad i det fina sommarvädret och gick ner till matbutiken för att handla köttfärs.

Falafelköttbullar

Resultatet blev dessa falafelköttbullar som är en annorlunda kombination av falafel och köttbullar – alltså köttbullar med kikärtor i. Det hela serveras med citron och en ratatouille-liknande röra samt sval myntacreme. Hur gott som helst! Mynta och kikärtor passar verkligen som hand i handske, så det blev en riktigt trevlig middagsrätt.

Variera köttbullarna

Vill du variera de gamla vanliga köttbullarna med lite nyttigare, grönare innehåll är detta ett trevligt alternativ att prova. Receptet är heller inte det minsta svårt och passar perfekt till vardagen när man vill äta gott. Att blanda i kikärtor i maten är också ett perfekt sätt att lura i vem som helst mindre kött och mer bönor. Tack vare kikärtorna får också köttbullare en härlig och annorlunda smak.

Köttbullar med kikärtor, ratatouille och sval myntasås

För: 4 personer

Köttbullar med kikärtor, ratatouille och sval myntasås

Ratatouille:

1 röd paprika
1/2 gul lök
100g haricots verts
1 burk krossade tomater
1 vitlöksklyfta
2 tsk sambal oelek
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar
1/2 ask cocktailtomater

Falafelköttbullar:

1 burk kikärtor (400g)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 ägg
1 tsk senap
salt, svartpeppar, torkad oregano
1/2 riven citron
600g nötfärs

Sval myntacreme:
1/2 kruka mynta
1 dl creme fraiche (34%)
0,5 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar

1. Hacka paprika och lök och låt det mjukna i smör i en kastrull. Ha ner haricots verts, krossade tomater, pressad vitlök, sambal oelek, äppelcidervinäger och kryddor i en kastrull och låt det puttra ihop under lock i 10 minuter. Ha ned cocktailtomaterna på slutet så att de inte spricker.

2. Kör kikärtor, vitlök och gul lök i en mixer. Blanda det med ägg, senap och kryddor samt rivet skal och saft från citronen. Blanda ned köttfärsen sist och forma till stora köttbullar. Stek på medelvärme i en stekpanna.

3. Hacka mynta och rör ihop med creme fraiche, äppelcidervinäger och kryddor.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Köttbullar med kikärtor, ratatouille och sval myntasås är en blandning av falafel och köttbullar. Perfekt om man vill äta mindre kött till vardagsmiddagen.