Falafelköttbullar

Söndag är den dag då pizzabagaren har som mest att göra. Folk är trötta, kanske en aning bakis efter gårdagen och vill ha maten snabbt och i ett mindre hälsosamt skick. Kanske gärna till filmen i vertikalläge.

Falafel med köttfärs

Jag och sambon bestämde redan på lördagskvällen att vi skulle ha pizza dagen efter, men av någon anledning blev det inte så. Vi tog istället en promenad i det fina sommarvädret och gick ner till matbutiken för att handla köttfärs. Resultatet blev falafelköttbullar med citron och en ratatouille-liknande röra med sval myntacreme. Mynta och kikärtor går ju som hand i handske, så det blev en riktigt trevlig middagsrätt.

För: 4 personer

Falafelköttbullar:
1 burk kikärtor (400g)
1 kg köttfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 ägg
1 tsk senap
1/2 riven citron
salt, svartpeppar, oregano

Ratatouille:
1 burk krossade tomater
1 stor röd paprika
1/2 gul lök
200g blomkål
100g haricots verts
1 vitlöksklyfta
2 tsk sambal oelek
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar

Sval myntacreme:
1/2 kruka mynta
1 dl creme fraiche (34%)
0,5 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar

1. Ha ner kikärtor och lök i en mixer och kör ihop. Ha ner mixet i en bunke tillsammans med köttfärs och riv ner skalet och pressa i saft från en halv citron. Blanda ihop allt och forma till stora köttbullar. Stek på mediumvärme.

2. Hacka paprika samt lök och låt det mjukna i smör i en kastrull. Ha ner haricots verts, krossade tomater, pressad vitlök, sambal oelek, vinäger och kryddor i en kastrull och låt det puttra ihop under ca 10 minuter. Ha i cocktailtomaterna på slutet så att de inte spricker sönder.

3. Hacka myntan och rör ihop med creme fraiche, vinäger och kryddor.

En annorlunda falafel där kikärtor får samsas med köttfärs och goda tillbehör.