Falsk ostkaka med zucchini

Vad kan man laga av zucchini?

Årets odlingar har gått oväntat bra. Det växer i alla mina 27 odlingslådor trots knepig jord, och det enda som inte riktigt ville samarbeta var morötterna. Där blev det bara en halvfjösig skörd efter att ha sått två gånger. Vad vet jag, kanske var fröna trötta? Morotsfrön brukar ju liksom sallad vara känsliga för hållbarhet.

Något som däremot gett en ordentlig skörd är zucchini. Jag har odlat tre sorter i år; vanlig grön (Tapir), gul zucchini och en som är randig (Keesha). Alla växer så det knakar, och medan den gula gett många har den randiga gett färre riktigt stora frukter. Här om dagen skördade jag min största zucchini. Den vägde 2,6 kilo. En normalstor köpe-zucchini brukar ligga på cirka 300 gram.

Dessert av zucchini?

Så, vad ska man då göra av all denna zucchini? Ja självklart passar ju salta huvudrätter perfekt att göra av zucchini så som pasta, gratäng, lasagne, paj och gryta. Av den bamsiga zucchinin har jag gjort paj, gratäng och även något sött. Nämligen en falsk ostkaka. Den falska ostkakan var ett tips jag fick av min chef, så det var man ju så klart tvungen att prova, nyfiken som man är.

Länken jag fick var ett recept som räckte till tre stycken ostkakor. Det kändes lite i mesta laget. Vi är två personer i hushållet och så galen är jag inte i ostkaka att jag vill äta det varje dag fram till jul :) Alltså bestämde jag mig för att göra lite research och kolla runt på olika recept för att se hur folk gör. Det intressanta var att alla verkar göra på samma vis, vilket är först att tärna, koka och mixa zucchinin till en puré. Sedan innehöll alla recept olika mängd vad gällde de övriga ingredienserna.

OdlingMadeleine Landley odlar zucchiniOdling Zucchini

Det jag dock blev nyfiken på var om man inte kunde riva zucchinin istället. Kanske till och med köra den färsk i kakan? Det känns ju lite trist att tappa hela zucchinins karaktär och textur genom att göra en puré. Jag lyckades hitta ett recept i vilket zucchinin revs, men i övrigt var det receptet väldigt konstigt vad gällde proportioner. Dessutom skulle den rivna zucchinin även den kokas… Alltså bestämde jag mig för att köra mitt eget lilla provkök. Om det blev dåligt var det ju bara att göra en ny falsk ostkaka enligt puré-varianten, för jag hade ju en massa zucchini på lager.

För att göra detta recept på falsk ostkaka skalar man först zucchinin och tar bort kärnorna. Man vill således slippa det hårda skalet. Har du en mindre zucchini går det säkert att behålla både skalet och kärnhuset. Jag hade ju som sagt en riktigt bamsig zucchini som både var lite träig i skalet och hade bildat ett stort kärnhus. När du har skalat zucchinin river du köttet på de stora hålen på ett rivjärn. Väg den rivna zucchinin och kolla att det väger 900 gram.

Falsk ostkaka med riven zucchini

Zucchini innehåller som bekant en hel del vatten. Därför kramar jag också ur lite av vätskan innan jag blandar zucchinin med de övriga ingredienserna. Då tar jag bara en näve zucchiniriv i taget och kramar det. Den måste absolut inte bli kruttorr, men den ska inte drypa av vätska. Jämfört med flera andra recept har jag lite mer mjöl och lite mindre vätska, just för att kompensera för zucchinins vätska. Jag kan också tycka det är ganska skönt att slippa hålla på att koka och mixa zucchinin.

För att få den karaktäristiska ostkakesmaken har jag i hackad sötmandel och bittermandelarom. Många river bittermandlar i sina recept, men jag tycker det är mycket smidigare att ha lite essens stående i skåpet som man bara adderar några droppar av. Essensen håller ju hur länge som helst. För gick bittermandelarom under namnet bittermandelolja. Du hittar den i butikens hylla för bakning. Sötmandlarna blir bäst om de skållas. Jag gör detta genom att ställa en kopp med vatten i micron som kan kör tills det är riktigt varmt. Sedan ploppar jag i mandlarna och låter dem ligga i några minuter tills skalen släpper från nötterna. Då slår man av vattnet och klämmer av skalen.

ZucchiniMadeleine Landley zucchiniodling

Hemgjord ostkaka, utan ost

Sååå. Hur blev ostkakan? HUR GOD SOM HELST! Det blir verkligen exakt som en riktig ostkaka. Framför allt tack vare att man river zucchinin så den får den där typiska ostkake-texturen. Smaken blir också på pricken lik. Jag tog med lite ostkaka till mina föräldrar och bjöd på en kväll, och de hade aldrig kunnat gissa att det inte var en riktig ostkaka. Jag tänkte först att detta recept skulle få heta zucchinikaka med bittermandel, men med tanke på hur likt det är en riktig ostkaka får det heta falsk ostkaka med zucchini. Eller med squash, om man föredrar att kalla det så.

Hur många den räcker till beror naturligtvis på hur stor bit man tar. Jag använde en form på 23 cm ⌀ och kakan räckte till 8 bitar. Jag hade tänkt ta en springform i samma storlek, men när jag hällt ner smeten började den rinna ut ur ena änden av formen. Så går det när man handlar springformar på Biltema… Således fick jag snabbt hälla över den i en vanlig form av rostfritt stål. Tänk på att alla ugnar är olika. Jag gräddade min kaka i 70 minuter. Då hade den stelnat och fått en gyllene yta. Håll ett litet öga från och med 50 minuter och låt den gå tills den fått en fin gyllene yta och inte längre rör sig för mycket när du skakar på formen. Lite ytterligare stelnar den efter att du tagit ut den.

» Här hittar du fler recept med zucchini

Falsk ostkaka med zucchini

Falsk ostkaka med zucchini

För: 6–8 personer

900g skalad, urkärnad och riven zucchini
4 ägg
1 dl strösocker
1 dl vetemjöl
4 dl mjölk
4 droppar bittermandelarom
20 sötmandlar

  • Skala och ta bort kärnhuset från zucchinin. Riv köttet på de stora hålen på ett rivjärn. Kolla att det väger 900 gram. Låt rivet rinna av i ett durkslag och krama sedan så mycket av vätskan du kan.
  • Vispa ihop ägg, strösocker, vetemjöl, mjölk och bittermandelarom. Låt smeten stå i 5–10 minuter.
  • Ställ en kopp med vatten i mikron och kör på full effekt tills vattnet är varmt (cirka 2 minuter). Lägg mandlarna i det hela vattnet och låt ligga några minuter. Kläm av skalen och hacka mandlarna.
  • Blanda mandelhack och zucchini i smeten. Slå smeten i en ugnsform på 23 cm ⌀ med cirka 6,5 cm hög kant. Klipp gärna till en rundel av bakplåtspapper som är lika stor som botten av formen och lägg i botten av den innan du slår i smeten. Då är det lättare att få upp kakan när du skär den. Grädda kakan i 200°C i 60–70 minuter. Låt den vila i 15 minuter innan servering. Servera med sylt och vispad grädde.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.