Falsk vegetarisk hummersoppa av pumpa

Lakto-vegetarisk hummersoppa

Förra vintern fick jag en hel massa pumpa i de egna odlingarna, så mycket att jag tärnade den och frös in. Jag måste ju erkänna att jag är bra på att använda vissa saker i frysen och lite sämre på andra. Pumpatärningarna var en av de saker som inte användes så flitigt. Det upptäckte jag nämligen denna höst när jag nu behövde plats till annat och den där pumpan fortfarande låg och skräpade i ett hörn. Dessutom tog den ju rätt mycket plats, så nu var det dags att göra slag i saken.

För det mesta brukar jag koka och mixa pumpan innan jag fryser in den. Då är den perfekt att plocka fram och använda som bas i en soppa eller en pumpapaj. Förra året ville jag ha lite mer valfrihet i anrättningarna därför tärnade jag den. Om det berodde på att det var mycket vätska i pumpan, att den skördades sent eller om det var för stora tärningar vet jag inte, men pumpatärningarna visade sig bli ganska saggiga och fryssmakande. De blev alltså inte så roliga…

Så kan man rädda upp den frysta pumpan

Första vändan hade jag i en gratäng. Då fick jag krydda ordentligt för att piffa till det. Andra påsen med pumpa bestämde jag mig för att använda till soppa, nämligen en falsk vegetarisk hummersoppa av pumpa. Pumpa är ju ganska neutral i smaken vilket gör att man kan smaksätta den lite som man vill. Eftersom jag i år också har väldigt mycket selleri i odlingarna tänkte jag att dessa kanske kunde passa i en soppa. Jag använder den ju nämligen oftast till grytor och bbq-sås, men det måste ju finnas andra fiffiga användningsområden. Efter lite klurande och smygkikande på vilka kryddor som finns i hummerfond bestämde jag mig för att testa om jag kunde få fram smaken av en hummersoppa.

De framträdande smakerna när man har att göra med både hummer och kräftor är dill, selleri och umami. Jag hade dessa båda och öste på. Umami finns som bekant i tomat, därför fick det också bli en skvätt tomatpuré. De klassiska ingredienserna lök och vitt vin hamnade också i soppkastrullen och vips hade jag fått till en vegansk hummersoppa. När det kommer till pumpan kan man ta vilken sort man vill. Sorten jag hade odlat hette White Boer, men det går lika bra med klassisk halloweenpumpa, hokkaido eller butternut. Jag har testat att bjuda på denna två gånger under den falska anspelningen att det var en riktig hummersoppa. Vid båda tillfällena köpte smakarna det med hull och hår, och blev sedan väldigt förvånade när jag berättade att det inte alls fanns någon hummer däri.

Så gör du soppan vegansk

*Om du steker löken i olja eller ett vegetabiliskt matfett, och sedan hoppar över grädden eller tar en vegetabilisk motsvarighet, då blir soppan helt vegansk. Väljer du vanligt smör och grädde blir soppan vegetarisk, även kallat lakto-vegetarisk. Om du gör skippar grädden, addera då två deciliter extra med vatten. Utan det blir den väldigt koncentrerad.

Så vad är då kontentan? Ja, att fryst pumpa som fått lite konstig smak går utmärkt att använda till denna soppa. Den är kanske till och med ännu bättre än färsk? Både tärnad och fryst, mixad pumpa går att använda. Soppan funkar bra utan grädden, men blir allra godast när den får den gräddiga texturen – det är ju den karaktäristiska stilen på hummersoppa. Kontentan är också att det absolut går att laborera med smakerna för att göra en lyxsmakande fattigmanssoppa av billigare ingredienser. Jag hoppas du vågar prova!

Servera denna soppa som huvudrätt tillsammans med några mackor. Eller slå upp den i mindre skålar och servera som en lyxig förrätt. Varför inte när det är fest, till nyår eller när man bara vill sätta lite guldkant på vardagsmiddagen. Självklart går också den färdiga soppan att frysa om man vill spara lite till senare.

» Här hittar du fler recept på goda soppor

Falsk vegetarisk hummersoppa av pumpa

Falsk vegetarisk hummersoppa av pumpa

För: 4 personer som huvudrätt
8 personer som förrätt

1 gul lök
smör att steka i*
3 stjälkar blekselleri
1 knippe dill (12g)
1 kg skalad, urkärnad pumpa
3 dl torrt vitt vin
2 msk tomatpuré
8 dl vatten
2 dl grädde*
salt, svartpeppar

  • Hacka gul lök, strimla selleri och hacka dill. Skala, kärna ur och tärna pumpan.
  • Smält smör i en stor kastrull och lägg i löken. Låt den mjukna på lite lägre temperatur. Lägg i sellerin efter några minuter och öka till medelvärme. När sellerin mjuknat, lägg i pumpan.
  • När pumpan börjat mjukna, slå på vitt vin, lägg i dill och tomatpuré. Låt allt puttra i cirka 5 minuter.
  • Slå på hälften av vattnet och mixa soppan slät. Slå i resten av vattnet och grädden och ställ tillbaka kastrullen på plattan. Smaka upp med salt och peppar. Låt soppan småputtra i ytterligare 5 minuter.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.