Falukorv i ugn med äpple och ost

Enkel husman när den är som bäst

Klassisk husman är något av det godaste som finns. Nu menar jag vällagad men ändå enkel vardagsmat som går lätt att laga och som smakar gott i hela hjärtat… om det nu kan smaka gott i hjärtat? Så här till hösten passar det bra att laga mat med äpplen. Varför då inte variera falukorven i ugn med det? Som i detta recept på falukorv i ugn med äpple och ost. Äpplena skivas tunt och radas upp på korven vilket gör det dekorativt och trevligt även för ögat. Till det hela serverar jag med smörstekt blomkål och broccoli, men vill man hellre ha klassiskt potatismos till går det så klart också bra.

Annorlunda recept med äpple

Vilka äpplen man vill ha väljer man själv. På hösten kan man så klart välja svenska äpplen, men både gröna eller röda går bra från utlandet under resten av året. Om du letar efter recept på klassisk falukorv i ugn kan du kika här. Denna är mammas variant med skurna snitt fyllda med ost, senap och tomater. Ett populärt recept som är väldigt omtyckt.

» Fler goda recept med äpple hittar du här

Falukorv i ugn med äpple och ost

För: 4 personer
Tid: 30-40 minuter
Temperatur: 225°

Falukorv i ugn med äpple och ost

Smörstekt blomkål och broccoli:

1 broccolihuvud
700g blomkål
1 burk kikärtor
1 dl solrosfrön
smör
salt, peppar

Falukorv i ugn:

800g falukorv
salt, peppar, lökpulver, vitlökspulver
2 äpplen
1,5–2 dl riven ost
3 msk färsk timjan

1. Koka upp en kastrull med saltat vatten. Dela broccoli och blomkål till mindre träd. Ta gärna med blasten från blomkålen och skivad stam från broccolin. När vattnet kokat upp, lägg ner blomkål och broccoli i det varma vattnet och stäng av värmen. Låt ligga i det varma vattnet i cirka 10 minuter (under tiden du förbereder korven).

2. Halvera korven längs med så du får två långa korvhalvor. Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform (så blir det enklare att diska) och lägg korvhalvorna på det med de skurna ytan uppåt.

3. Krydda ordentligt och strössla över ordentligt med ost. Halvera äpplena, kärna ur dem och skiva upp dem. Fördela ut äppelskivorna och avsluta med att strössla över färsk timjan. Ställ in i 225° i 30 minuter. Vrid om ugnen till undervärme och låt stå ytterligare 10-15 minuter.

4. Slå av vattnet från blomkål och broccoli. Hetta upp en stekpanna med ordentligt med smör. Ha ner grönsakerna och stek med salt och peppar till de fått lite yta – cirka 7 minuter. Blanda grönsakerna med sköljda kikärtor och solrosfrön. Smaka av med salt och peppar. Saknar du en sås, servera med lite creme fraiche med örter.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.