Falukorv och grönsakspytt med ost- och senapscreme

Vardagsmat med falukorv

Mina två favoritval när det kommer till kött är köttfärs och falukorv. Det blir saftigt och gott oavsett vad man hittar på med dem och dessutom är det lätt att göra snabblagade rätter med varierade tillbehör.

Inspiration till middagen

Jag har bläddrat en del i receptfoldrar och tidningar på sistone. En sak som slår mig är att så fort det ska fixas något snabblagat, bygger recepten i många fall med pasta eller bröd. För tillfället skulle det aldrig hända hemma hos oss. Dels för att jag mår bättre av att inte proppa i mig en massa vitt mjöl, och dels för att det är en så enkelt utväg att ta till.

Konsten för mig är att uppfinna något snabblagat som både är gott, men även mättande tack vare fibrer, proteiner och fullkorn – inte en massa mjöl. Barn som växer och personer som tränar behöver förstås delar från hela kostcirkeln, men å andra sidan innehåller grönsaker och rotfrukter också kolhydrater (och falukorven, i det här fallet).

Vad ska man laga av rotsakerna?

Till denna falukorv och grönsakspytt med ost- och senapscreme här rätten fick det åka i romanesco, morötter, kikärtor och lite annat smått och gott. Mycket fibrer och fina proteiner. Romanesco är för övrigt en korsning mellan broccoli och blomkål. Skulle man beskriva hur det smakar är det just precis så. Riktigt dekorativt och riktigt gott.

Senapscreme är jättegott till korv och ett inte helt ovanligt inslag i mina korvrätter nu för tiden. Det går fort att göra och är lite roligare än enbart en klick senap. Den här gången har jag dessutom uppdaterat den med getost och lite mer senap än vanligt. En perfekt snabblagad vardagsrätt.

Falukorv och grönsakspytt med ost- och senapscreme

För: 4 personer

Falukorv med grönsakspytt och ost- och senapscreme

Grönsakspytt:
3 vitlöksklyftor
1 grön chilifrukt
300g romanesco
1 broccolihuvud
5 morötter i blandade färger
2 dl kokta kikärtor (1 burk)
1 burk kronärtskockshjärtan
10 torkade aprikoser

800g falukorv

Senapscreme:
4 msk skånsk senap
100g skalfri getost (president)
1 dl creme fraiche
salt, peppar

1. Rör ihop skånsk senap med getost och creme fraiche. Ställ svalt.

2. Hacka grönsakerna och dela broccoli och romanesco till mindre träd.

3. Finhacka vitlök och grön chili, ha ner i en stekpanna med smör. Fräs upp chilin och ha sedan ner allt utom kikärtor, kronärtskocka och aprikoser. Stek under lock ca 10 minuter. Rör om då och då. Vänd ner kikärtor samt skivade aprikoser och kronärtskockor. Tag av stekpannan från plattan.

4. Skiva upp falukorven och stek i en egen stekpanna.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.