Falukorv med kryddig tomatsås och mos

Enkel vardagsmat med knorr

En rolig utmaning när man lagar mat är att ta en klassiker och göra den lite annorlunda. Man kanske byter ut någon ingrediens, adderar en smak eller tillagar rätten på ett annorlunda vis. Det här receptet är lite på det viset; jag ville göra något så klassiskt som falukorv i ugn. Men istället för att skära skåror i falukorven och peta in senap, tomat och ost som i klassikern, bestämde jag mig för att skiva falukorven och bygga den på höjden med de övriga ingredienser.

Falukorv i ugn på nytt vis

Jag bytte också den vanliga osten mot mozzarella, de vanliga tomaterna mot soltorkade tomater, och adderade äpple eftersom det är en underbar kombination till fläskkött och framför allt till korv. Det hela blev fina torn som tillagades i ugnen och helt enkelt ett skojigare middag. När jag var liten var jag kinkig med maten vilket gjorde att min pappa fick skoja till det hela. Den här maträtten hade garanterat kommit undan med att vara kul.

Tips på god vardagsmat

De goda korvtornen tillagas i en enkel sås med krossade tomater som smaksätts med kapris och kryddor. Till det kan man servera vanligt potatismos, kokt potatis, eller detta lite smakrikare moset av rotselleri. Vad blir resultatet? Ja, en klassisk vardagsrätt med korr – precis i min smak.

Förresten, är det någon ingrediens i receptet du gillar lite extra? Under varje recept finns en innehållslista med klickbara länkar till fler recept med samma ingrediens. Du hittar dessa under sektionen ”Du kanske också gillar”, under receptet. Har du kinkiga barn som inte gillar rotselleri? Byt rotsellerin mot samma mängd mjölig potatis.

» Fler rätter med falukorv hittar du här

Falukorv med kryddig tomatsås och mos

För: 4 personer

Falukorv med kryddig tomatsås och mos

Späckat rotsellerimos:

800g rotselleri
2 dl crème fraiche
2 msk färsk, hackad persilja
salt, peppar

Falukorvstorn:

800g falukorv
1 gul lök
1 rött äpple
200g halloumi
16 bitar soltorkade tomater
1 burk krossade tomater (400g)
1 dl vatten
3 msk kapris
salt, peppar

1. Skala och tärna rotsellerin, Koka i saltat vatten ca 10-15 minuter – eller till den mjuknat. Slå av vattnet och mosa rotsellerin slarvigt med en potatismosare. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och rör i crème fraiche och hackad persilja. Smaka av med salt och peppar.

2. Skiva falukorv och lök. Kärna ur äpplet och skär även det till skivor. Dela halloumin längs med mittviket och skär till fyrkanter. Börja med en skiva falukorv i botten. Bred på ett lager senap och lägg sedan på en bit soltorkad tomat och en lökring. Bred senap på ytterligare en falukorvsskiva och lägg den ovanpå. Fortsätt med en skiva äpple och halloumi. Avsluta med en skiva falukorv.

3. Ställ tornen i en ugnsfast form och stick i en tandpetare för att hålla ihop det hela. Häll ut krossade tomater, vatten och kapris runt om. Salta och peppra ett varv och laga sedan i 200° i ca 30 minuter.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.