Falukorv med ratatouille

Enkelt vardagsrecept

Jag gillar enkel vardagsmat. Alltså mat som inte kräver en massa invecklade steg och som går enkelt att svänga ihop. Jag tycker också om mat som man kan laga mycket av så det blir rester ett par dagar efter. På så vis slipper man stå och laga mat varje dag, kan bara värma på den och landa i tv-soffan. Smidigt!

Ett bra sätt att laga mat när man har ont om tid i köket är att laga en rätt som man kan komplettera med olika tillbehör. Den här goda ratatouillen är ett bra exempel; man gör en stor gryta. Till den kan man sedan servera de tillbehör man vill – falukorv, köttbullar, vegetariska biffar, en quinoasallad, ris eller potatis.

Servera med korv eller vegetariska biffar

Till detta recept på falukorv med ratatouille valde jag just falukorv eftersom det blev en riktigt god kombination. Jag kan även rekommendera dessa vegetariska quinoabiffar om man vill ha en helt vegetarisk eller köttfri middag. Till ratatouillen kokade jag kikärtorna själv – det blir både hälsosammare och mer ekonomiskt. Jag brukar ofta blötlägga en stor omgång under dagen eller natten. Sedan kokar jag dem med salt och förvarar i sitt kokvatten i kylen till det är dags att använda dem.

Koka kikärtorna själv

Använder du torkade bönor; tag 2 deciliter torkade kikärtor. Blötlägg dem under dagen, slå av vattnet och koka sedan på mediumtemperatur cirka 1 timme och 20 minuter (80 minuter).

» Här hittar du fler recept på vardagsmat

Falukorv med ratatouille

För: 4-6 personer

Falukorv med ratatouille

Ratatouille:

2 gula lökar
3 stora vitlöksklyftor
1 broccolihuvud (250g)
1 stor zucchini
2 tomater
1 stor burk hela champinjoner
2 dl vitt vin
2 burkar krossade tomater
2 burkar kikärtor (2 dl torkade om du kokar själv)
3 msk torkad oregano
1 msk äppelcidervinäger
salt, peppar
150g fetaost

Tillbehör:

800g falukorv eller quinoabiffar

1. Grovhacka löken och låt den mjukna i smör i en gryta. Hacka vitlöken och ha ner den när löken börjat mjukna.

2. Dela broccolin till mindre träd och hacka även stammen – skippa den sista träiga delen. Skär zucchini till kvartar och hacka tomaterna grovt. Ha ner allt i grytan. Ha ner champinjonerna och halva champinjonlagen. Är champinjonerna stora kan man halvera dem. Slå på vitt vin och låt allt puttra ihop fem minuter. Rör om då och då så det inte bränner fast i botten.

3. Rör i de krossade tomaterna. Krydda, slå på äppelcidervinäger och ha i sköljda kikärtor. Blanda med övriga innehållet och låt det puttra ihop ytterligare 5-10 minuter. Avsluta med at smula över fetaost innan servering.

4. Servera med falukorv eller quinoabiffar.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.