Falukorv med zucchiniplättar

Roligare vardagsmat

Jag kände att det var dags att laga lite roligare vardagsmat. Falukorv är en av mina favoriter, och tillsammans med zucchiniplättar med getost blir det här som en lyxigare vardagsrätt – perfekt en vardagskväll när man vill ha det mysigt. När vi var på matmässan Mitt kök i helgen provsmakade vi tomatmarmelad. Det var riktigt gott. Så gott att vi bestämde oss för att prova det till denna rätt. Prova du med! Hittar den gör du här, hos Birgittas Matbod.

Så gör du egna zucchiniplättar – utan mjöl

Falukorv med zucchiniplättar är en färgglad maträtt som passar när man vill ha lite roligare vardagsmat. Zucchiniplättar är inte alls svårt att göra. De hålls ihop med hjälp av ägg och lite majsstärkelse och får en härlig smak tack vare getost. Jag skalar alltid min getost eftersom jag inte gillar den svampiga smaken på möglet. Man får förstås göra som man vill, men jag tycker att smaken på innanmätet är det man vill åt. Servera med den stekta, goda rödkålssalladen som är både got och nyttig.

Falukorv med zucchiniplättar

För: 4 personer

Falukorv med zucchiniplättar

Zucchiniplättar:

100g getost
10 basilikablad
3 ägg
1 zucchini
1 vitlöksklyfta
1 msk majsstärkelse
salt, peppar

Rödkålssallad:

150g färskt rödkål
1 saltgurka
1 röd paprika
1 röd lök
1 tsk balsamvinäger
1 grönt äpple

Söta steklökar:
8 st steklökar
0,5 dl socker
5 dl vatten
800g falukorv

1. Skala getosten med en osthyvel. Hacka basilikan och rör ihop med ägg, och smulad getost. Riv zucchinin på de stora hålen på ett rivjärn (riv gärna lite snett på längden så får du längre riv). Rör ihop rivet med resten av presad vitlök, majsstärkelse och kryddor. Hetta upp en stekpanna med smör och klicka i cirka 1 deciliter per plätt. Stek båda sidorna på medelvärme så de får fin färg och knaprig yta.

2. Riv rödkål med en osthyvel och strimla saltgurkan på längden. Strimla lök och paprika. Hetta upp en stekpanna och ha ner röran. Häll på balsamvinäger och stek cirka 5 minuter under lock. Rör om då och då. Kärna ur och dela äpplet till mindre delar. Tag av pannan från plattan och rör ner äpplet.

3. Drag av skalet på steklökarna. Blötlägg dem gärna i varmt vatten någon timme innan så är det lättare att få av skalet. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Då sockret löst upp sig, lägg i lökarna hela och låt dem ligga cirka 10 minuter. Skiva falukorven och stek den tillsammans med lökarna.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.