Enkel och snabblagad vardagsrätt
Denna enkla vardagsrätt blev till när jag traskade runt i matbutiken och hoppades att inspirationen skulle flyga på mig. Det var precis också vad den gjorde när jag gick förbi korvdisken och fick syn på ett paket Salame Milano. Jag är väldigt förtjust i den här korven då den både har god smak och är mjuk i konsistensen. Den är också lätt att dekorera anrättningar med då den är följsam och kan läggas exempelvis på smörgåstårtor och pajer som ”rosor”.
Falukorv är glutenfritt
Intill i korvdisken låg Scan delifalukorv, vilket också är en favorit då den har lite högre kötthalt än de billigare varianterna (betalar jag för korv så är det kött jag vill ha). Hur som helst växte den här rätten fram i huvudet och visade sig sedan både bli dekorativ och väldigt god. Det gick också väldigt snabbt att svänga ihop det hela och krävdes inga proffskunskaper i köket. Falukorv görs som bekant på majsstärkelse vilket gör att den här rätten också är helt glutenfri. Salladen skulle man kunna kalla en riktig gi-sallad då den innehåller mättande linser och kikärtor samt frön och avokado.
Perfekt mat till buffé och som aptitretare
Det här är en rätt som också kan serveras när man ska ha buffé. Kikärtssalladen kan man ställa fram så att gästerna kan ta själva. Man kan till och med blanda i couscous eller pasta om man vill dryga ut den. De små fina falukorvstornen kan kan ställa fram på ett fat så att folk kan ta sig en munsbit att gnaga på.
Man kan förstås också skära dem i kvartar för att få fler och mindre bitar. Innehållet mellan skivorna kan varieras med pesto, tapenade eller annan valfri röra. Det finns ju exempelvis goda smaksatta färskostar från Arla som jag rekommenderar varmt. Den med fruktig curry är riktigt god, så vida man inte vill ha en naturell eller med youghurtsmak.
Det är klart att falukorven ska få komma in i finrummet
Sen var det ju det här med att falukorven ska komma in i finrummet. För min del får den gärna göra det! Jag älskar falukorv och vi äter det ofta hemma hos oss. Dressar man upp den med lite snygga tillbehör och goda smaker får man garanterat en korv som passar till fest – och till helgens middag.
Falukorvssnittar med kikärtssallad – till buffé och vardag
Kikärtssallad:
2 dl svarta belugalinser
250g broccoli
1/2 rödlök
1 burk kikärtor
150g babyplommontomater
1 avocado
8 bitar soltorkade tomater
150g färska sugarsnaps
1 dl pumpafrön
salt, peppar
Falukorv:
800g falukorv
skånsk senap
tomatpuré
tandpetare
160g salame milano (2 frp)
1. Koka upp saltat vatten i en kastrull. När vattnet kokar, dra ner temperaturen så att det bara sjuder och lägg i linserna. Låt dessa sjuda i ca 30 minuter.
2. Dela broccolin till mindre träd och använd även stammen. Precis som på sparris kan man använda stammen ända ner till den träiga delen (som inte är så god). Koka upp en kastrull med vatten, salt och peppar. Lyft av kastrullen från plattan när det börjar koka och lägg i broccolin. Låt broccolin ligga i cirka 5-10 minuter och slå sedan av vattnet.
3.Skölj kikärtor, klyfta rödlök, tärna avocado och halvera babyplommontomaterna. Strimla de soltorkade tomaterna och blanda med de övriga salladsingredienserna samt sugarsnaps och pumpafrön. Salta och peppra och dra gärna på en god balsamico.
4. Skiva falukorven och stek den. Lägg ut skivorna och bred på skånsk senap på varannan och tomatpuré på de andra. Lägg en falukorvsskiva med tomatpuré ovanpå en med senap och toppa med en skiva salami milano som fästs med en tandpetare.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Jag tycker att det är kul idéer som du presenterar. Själv gjorde jag såna här falukorvsplockisar en gång: http://prinsessornaskokbok.blogspot.de/2012/03/plockmat-och-smorgasar.html
Annars har jag börjat plocka fram några falukorvsrecept från Paris (!) som kommer från Scan (?). http://prinsessornaskokbok.blogspot.de/search?q=+falukorv
Det tredje receptet med rödvin lär väl läggas in någon gång också. Annars tycker jag att den vanliga ”schweizerkorven” är fantastisk.