Falukorv i ugn med ost, tomat, kapris och jalapeños

En variant på falukorv i ugn

En klassisk falukorv i ugn är något av det bästa som finns, om du frågar mig. Min mamma gjorde alltid falukorv i ugn när jag var liten. Då skar hon snitt i en falukorvsring, petade in senap, ost och tomatskivor i skårorna och strösslade ut hackad, gul lök runt om. Receptet på min mammas klassiska falukorv i ugn hittar du här.

Efter ett enormt sug efter falukorv i ugn bestämde jag mig för att svänga ihop en variant av denna klassiska rätt. Helt enkelt en falukorv i ugn med ost, tomat, kapris och jalapeños. Den görs på klassiskt vis men toppas med kapris och jalapeños och serveras med ett välsmakande dill-potatismos. När jag bjöd sambon på detta tittade han i kors av lycka och påstod att det var den godaste falukorven i ugn han ätit. Det var ju definitivt ett god betyg. Och jag är beredd att hålla med.

En riktig husmansrätt

Det är som sagt inte särskilt annorlunda från det klassiska receptet mer än att man toppar korven med hackad kapris och inlagd jalapeños. Kaprisen lyfter senapssmaken ytterligare medan jalapeñon adderar lite hetta. Både jag och min sambo gillar ju lite hetta i maten, och med den lilla extra man får från jalapeñon blir det så gott. De två adderar också lite syra från inläggningen de legat i.

Det här är verkligen en av Landleys Favoriter! Tillsammans med det krämiga dill-potatismoset, som jag har lite grädde i, blir det en riktigt härlig husmansrätt som passar lika bra att servera till vardagsmiddag, som till den festliga söndagsmiddagen med familjen. Jag hoppas att du vågar prova.

» Här hittar du fler goda recept på falukorv i ugn

Falukorv i ugn med ost, tomat, kapris och jalapeños

Falukorv i ugn med ost, tomat, kapris och jalapeños

För: 4 personer

800g falukorv
2–3 msk skånsk senap
påläggsost
2 tomater
1 stor gul lök
25g smör
0,5 dl kapris
0,5 dl inlagda jalapeños
peppar

Dill-potatismos:

800g mjölig potatis
1 klick smör
0,5 dl grädde
1 dl mjölk
0,5 tsk lökpulver
0,5 dl hackad, färsk dill
salt, peppar

  • Lägg falukorven i en ugnsfast form och skär cirka 2 cm djupa snitt på hela ovansidan (lite snett mot utsidan av korven). Bre skånsk senap i alla skårorna. Skiva tomaterna. Hyvla ost med en osthyvel och vik ihop bitarna. Pilla in ost i varannan skåra och tomat i de övriga.
  • Hacka gul lök och strössla ut runt om korven. Fördela ut klickar av smör på löken.
  • Hacka kapris och jalapeños. Blanda hacket och fördela ut ovanpå korven. Dra över ett varv peppar och ställ in korven i ugnen i 225°C i 45 minuter. Rota runt lite i löken efter 30 minuter.
  • Skala och kvarta potatisen. Koka i saltat vatten i cirka 15–20 minuter. Slå av vattnet och mosa potatisen med en potatismosare. Rör i en klick smör och grädden. Späd med mjölk tills moset fått en bra konsistens. Smaka av med lökpulver, hackad dill, salt och peppar.
Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.