Falukorv i ugn med rödbetor, sötpotatis och fetaost

Enkel allt i ett-mat

Nu mina vänner ska jag bjuda på en riktig allt i ett-rätt där allt lagas i ugnen på samma plåt. Jag har alltid föredragit att laga maten i tre eller fyra olika delar; proteinet, kolhydraterna, sallad och sås. På så vis kan man lägga matresterna i olika matlådor i kylen och kunna plocka fram individuellt för att kombinera till nya rätter och konstellationer. Dock har det ju sina fördelar att laga i ett-mat efter det är himla enkelt. Nu för tiden lagar jag således mat på båda sätten.

Smidig och god vardagsmiddag

Denna falukorv i ugn med rödbetor, sötpotatis och fetaost är en typisk husmansrätt som är smidig att svänga ihop till vardagsmiddag. Min sambo tyckte det var ett kul sätt att skära falukorven på, och kanske är det så att man oftast skivar eller skär falukorven till stavar. Om man inte lagar dem hel i ugnen, förstås. Till denna rätt skär jag falukorven i 6 stora delar och sedan skär jag dem mitt ity på längden. Då får man tre bitar var om man är fyra personer som delar på middagen. Saknar man något till rätten kan man servera med senap eller naturell crème fraiche, alternativt göra en enkel sallad.

När jag tillagar rödbetor i ugnen brukar jag alltid förkoka dem först. Då blir de saftigare och finare i ugnen än om man tillagar dem råa, då de brukar kunna bli väldigt torra och skrumpna (vilket gör att man måste kompensera med mycket matfett). Således skalar, tärnar och kokar jag rödbetorna innan jag läger dem på plåten. Sedan är det bara att lägga in allt i ugnen och vända på att middagen ska blir klar. Fetaosten smular jag över när det bara är en kvart kvar så den inte blir för bränd och torr. Så smidigt, så enkelt och så gott!

» Här hittar du fler recept på goda allt i ett-rätter

Falukorv i ugn med rödbetor, sötpotatis och fetaost

Falukorv i ugn med rödbetor, sötpotatis och fetaost

För: 4 personer

650g sötpotatis
750g rödbetor (skalade)
800g falukorv
150g fetaost
rapsolja
salt, peppar
1 tsk grillkrydda
1 tsk torkad timjan

  • Skala, tärna och koka rödbetorna i 12 minuter i saltat vatten.
  • Skala och tärna sötpotatisen i ganska stora bitar. Skär falukorven i 6 delar och halvera dem på längden.
  • Ringla olja på en ugnsplåt och fördela ut rödbetor, sötpotatis och falukorv Ringla över lite mer olja och blanda allt. Pudra över grillkrydda, salt och peppar och smula över timjan. Ställ in i 225°C i 30 minuter. Ta ut plåten efter halva tiden och vänd runt på innehållet.
  • Ta ut plåten och smula över fetaosten. Ställ in i ytterligare 15 minuter, totalt 45 minuter.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.