Falukorv i ugn med salami och höstsvamp

Klassisk vardagsmat när den är som bäst

Falukorv i ugn är en god klassiker som kan göras på olika vis. Det allra mest klassiska sättet är förstås med ost, tomat och senap, men visst kan man lika gärna hitta på sina egna varianter – som den här med oliver och rotsaker (länk), eller som denna med svamp.

Mat till kräsna barn

Har man barn som är kräsna i maten är detta ett roligt sätt att presentera middagen på. Själv var jag väldigt kräsen och fick min pappa att slå knut på sig själv när det skulle lagas middag till mig, så jag vet hur det kan vara. Det var dock inte jag som kom på att det var en matvänlig rätt utan en vän som sa att hon skulle laga den till sin matkinkiga son. Bra tips!

Snabblagat och gott

Genom att skiva korven först blir den också klar snabbare och bara osten behöver smälta. Jag har alltid ett lass med färdigstekt blandsvamp i frysen, men har man nu inte det kan man lika gärna handla i butik och färsa på. Tänk på att svamp släpper mycket vätska vilket gör att den blir bäst och godast om den först steks på i smör.

Falukorv i ugn med salami och höstsvamp

För: 4 personer
Tid: 25 minuter
Temperatur: 200°

Falukorv i ugn med salami och höstsvamp

Falukorv i ugn:

5-6 dl färsk höstsvamp (ca 150g stekt)
800g falukorv
50g pepparsalami (påläggs)
1/2 röd lök
salt, svartpeppar
70g smakrik ost

Linssallad:

3 dl puylinser
1 stort rött äpple
1 dl mandel
1 msk balsamvinäger
salt, svartpeppar

Broccolimos:

2 broccolihuvuden (500g)
2 dl creme fraiche
salt, svartpeppar, lökpulver

1. Rensa och stek sedan svampen till vätskan reducerats. Ha i smör och salta och peppra. Skiva falukorven i tjocka skivor om cirka 1,5 centimeter. Rada upp skivorna på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Skär salamin till lagom bitar och fördela ut på falukorvsskivorna. Skiva löken och fördela ut på hälften av skivorna. Hyvla ost och fördela ut över skivorna. Ställ in i 10 minuter i 200°C. Tag ut plåten och fördela ut svamp på falukorvsskivorna utan lök. Ställ in ytterligare 15 minuter – cirka 25 minuter totalt.

2. Dela broccolin till mindre träd och koka den mjuk i saltat vatten i cirka 10-15 minuter. Slå av vattnet och mosa broccolin med en potatismosare. Rör i creme fraiche och smaka av med salt och peppar.

3. Sjud linserna i saltat vatten i cirka 25-30 minuter. Slå av vattnet och och blanda med hackat äpple och mandel. Smaka av med salt, peppar och balsamvinäger.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.