Falukorv i ugn med tomat, fetaost och grönkål

Recept med julrester

Efter jul brukar jag vara sugen på två saker – enkel mat och mat som inte innehåller julingredienser. Trots det brukar det ändå bli kvar en massa saker från julbordet som man måste ta tillvara på. När allt kommer till kritan är det mycket som kastas i onödan. Det är synd och skam att vi ska slarva så med något så värdefullt som mat! Jag vill ännu en gång slå ett slag för att använda frysen mer. Mycket av det som blivit kvar på julbordet går fint att frysa in. Många ingredienser kan också användas till att bli nya rätter. Ta gärna en titt på denna artikel där jag tipsar om vilken mat man kan frysa in från julbordet, vilken som inte lämpar sig att frysas samt tips på vad man kan laga av den.

En sak jag vet att vi alltid får över från julbordet är grönkål. Mamma brukar köpa färsk grönkål som hon dekorerar julskinkan med. Grönkålen ligger där på skinkfatet under julmiddagen och ser fin ut. Sedan hivar hon in grönkålen i kylen för att ta fram två dagar senare igen när vi äter julrester. Därefter hamnar den i soporna…

Vildsvinsjulskinka Sluta slänga mat

Jag har funderat över varför mamma slänger grönkålen, och kanske har det med okunskap att göra. Jag tror faktiskt att hon inte vet vad hon ska laga av den. Grönkålen kanske också ser lite trött ut, men varför då inte använda den i en gryta eller en gratäng? Man kan ju också bara fräsa den i lite smör, en skvätt vinäger och en nypa salt för att ge den nytt liv. Det är ju så enkelt! Det tycker i alla fall jag som älskar att laga mat. Kanske inte lika enkelt för den som inte har inspiration och intresse…

För egen del är kål, lök och rotsaker några av mina absoluta favoritingredienser. Just kål använder jag ofta. Svartkål och grönkål väldigt ofta. Särskilt i år har jag skördat dessa godingar varje vecka eftersom jag haft en stadsodling precis där jag bor där. Kålen håller väldigt länge i kylen och adderar så god smak i maten. Den som äter vegetariskt bör verkligen bekanta sig med kål! Jag kan hålla med om att det är en speciell smak på kål, men det är något man kan lära sig att älska.

Respekt för råvaran

Jag som varit involverad i tävlingen Årets Kock under flera år har ofta hört kockarna prata om ”respekt för råvaran”. I början tyckte jag det var ett jäkla tjat, men efter ett tag förstod jag vad det handlade om. Det var egentligen inte kockarna själva som gjorde att poletten trillade ner, utan det var genom mitt eget matlagande och genom att se hur andra inte hade respekt för råvaran som jag förstod vad de menade. Men vad är egentligen respekt för råvaran? Det låter ju som att man försöker vara så himla viktig.

Grönkål lilaDet kan hända att kockarna menar något annat, men efter att ha sett folk misshandla råvaror genom att koka dem helt sladdriga och smaklösa, att steka något så hårt att det helt tappar sina fina egenskaper, eller att bara krydda sönder de där fina smakerna som råvaran besitter – det är att inte ha respekt för råvaran. Att ha respekt för råvaran innebär att man lär känna råvaran och vet vad den är bra på. Att man tar tillvara på dess fina egenskaper och lyfter den. Det är lite som att ha en god vän – man vill vännens bästa och värnar om hand eller hennes bästa egenskaper. Töntig metafor, jag vet, men det är ändå en bra liknelse.

Att respektera råvaran handlar för mig också om att förvara den rätt och att ta tillvara på alla delar, i den mån det går. Blasten på moroten kan användas (så länge den är fin). Och varför hålla på och skala moroten om den inte är jordig? Det gröna på moroten vid toppen är inget farligt och behöver inte skäras bort – det är klorofyll, inte solanin. Det handlar ju också om att inte kasta saker i onödan när råvaran är fullt användbar – som den där grönkålen jag nyss pratade om.

Vad kan man göra med grönkål?

Så för att återkomma till ämnet att ta tillvara på julmaten; så kom denna rätt falukorv i ugn med tomat, fetaost och grönkål till. Senap brukar bli över på julbordet. Likaså mandel från glöggen och grönkål. Har man ost över kan man byta fetaosten mot vanlig ost. Jag tycker också denna rätt passar fint att äta innan jul, när man vill mjukstarta med julsmakerna fast i en vanlig vardagsrätt. Det är helt enkelt vardagsmat med julknorr (vitsigt va?). Är du flexitarian och vill äta vego kan korven bytas mot en köttersättare så som vegetarisk korv.

Madeleine Landley vid frysen från AEGJag älskar falukorv i ugn och tycker detta är en rätt som kan varieras på massor av olika vis. Det allra vanligaste är just att byta ut ingredienserna mot liknande råvaror så den får en lite annorlunda smakbild. Just denna får en lite mer medelhavsinspirerad stil tack vare fetaosten, mandeln, de fina små tomaterna och basilikan. Jag serverar gärna falukorven i ugn med ris eller stekt potatis, men kan man så klart servera den på gammalt hederligt vis med potatismos. Eftersom falukorv är glutenfritt passar också denna rätt för den som har glutenintolerans – oavsett om du serverar ris eller potatis till. Hur tar du tillvara på julens rester? Berätta gärna genom att lämna en kommentar längst ner på sidan.

» Här hittar du fler recept med julrester

Falukorv i ugn med tomat, fetaost och grönkål

För: 4 personer

Falukorv i ugn med tomat, fetaost och grönkål

800g falukorv
senap
150g grönkål
1 rödlök
200g champinjoner eller blandsvamp
200g babyplommontomater
4 vitlöksklyftor
1 dl mandel
150g fetaost
0,5 dl rapsolja
1/2 kruka basilika
salt, peppar, rökt paprikapulver

Tillbehör:

3 dl ris eller 600g stekt potatis

  • Skär snitt över hela falukorven som är cirka två tredjedelar djupa. Lägg korven i en ugnsfast form och bred lite senap mellan skivorna.
  • Strimla grönkål och skär rödlöken till tunna klyftor. Kvarta champinjoner och tomater. Finhacka vitlök och hacka mandel. Fördela ut allt runt om korven och smula över fetaost och riv över basilikablad. Salta, peppra och ringla över olja. Pudra lite paprikapulver över korven. Ställ in i 15-20 minuter i 200°C på varmluft eller 225°C på över- och undervärme.
  • Servera med stekt potatis eller ris.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.