Falukorvsbakelser med pepparrotscreme och rösti

Annat än korvstroganoff

Den allra vanligaste rätten med falukorv där ute i hemmen måste väl ändå vara korvstroganoff? Ja, såvida man inte gör en klassisk falukorv i ugn eller bara steker på några skivor. Jag gillar att hitta på lite annorlunda recept. Falukorv är det bästa jag vet och det är en kär råvara som jag gärna varierar på olika vis.

Annorlunda falukorv i ugn

Många gånger blir det denna underbara och lättlagade falukorvsgryta med bönor som är en återkommande favorit hos oss. Däremot blir det sällan korvstroganoff eftersom jag inte är helt förtjust i smaken. Jag kanske får hitta på en egen variant på den också?

» Fler goda recept med falukorv hittar du här.

Enkelt och gott recept

Till den här rätten använde jag falukorv från Hälsingestintan. Det visade sig vara en av de godaste jag ätit. Själva falukorvsbakelsen är faktiskt enklare än man kan tro att göra då den tillagas i ugnen. Servera med salladen i receptet eller bara lite potatismos om du föredrar det. Här kan du läsa mer om varför det heter falukorv och hur den blev till.

Falukorvsbakelser med pepparrotscreme och rösti

För: 4 personer (2 korvbitar per person)
Temperatur: 200°

Falukorvsbakelser med pepparrotscreme och matig sallad

Falukorvbakelser:

2 röda spetspaprikor
2 morötter
150g rotselleri
1 vitlöksklyfta
1 schalottenlök
1 ägg
800g falukorv
1 msk hickorysås/grillsås med chipotle
salt, peppar, lökpulver, vitlökspulver

Pepparrotscreme:

1 msk riven, färsk pepparrot
1 dl creme fraiche (34%)
salt, peppar

Sallad:

300g blomkål
150g haricots verts
1 rött äpple
250g cocktailtomater
1 burk stora, vita bönor
65g rucola

1. Halvera paprikorna i fyra remsor på längden och kärna ur dem. Hetta upp ugnen till 200° lägg in paprikorna på ett grillgaller överst i ugnen. Låt paprikorna rostas ca 10 minuter.

2. Riv morötter och rotselleri på de stora hålen på ett rivjärn. Blanda ihop med finhackad schalotten och vitlök samt ägg och kryddor.

3. Skär upp falukorven till kvadrater genom att skära den på längden istället för rakt över. Lägg ut bakplåtspapper i en ugnsfast form och fördela ut korvrektanglarna. Pensla lite grillsås på korven och klicka sedan ut de rivna rotsakerna. Forma till en jämn fyrkant ovanpå och lägg sedan paprikan ovanpå. Ställ in i 200° i ca 30 minuter.

4. Riv pepparroten och blanda ihop med kryddor och creme fraiche. Ställ svalt.

5. Dela blomkålen till mindre träd och ångkoka dem i ca 10 minuter med med lite salt. Lägg i haricots vertsen på slutet så att de bara får bli lite mjuka. Skiva upp äpple och halvera cocktailtomater. Skölj ruccola och stora vita bönor. Blanda ihop allt i en skål.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.