Falukorvsgratäng med basilika och fetaost

Kul recept på falukorv i ugn

I går när jag skulle handla falukorv var jag lat och gick till den närmaste matbutiken – Hemköp. Jag har under en tid föredragit Hemköp, men då den som ligger närmast oss har sjunkit i standard rätt rejält och dessutom är liten så har det automatiskt blivit den stora Coop-butiken som ligger ett stenkast bort.

Enkel middag med falukorv

Att köpa korv är i alla fall ingen enkel sak hos oss. Priser, innehåll och köttmängd ska jämföras. Jag har däremot inget emot att betala mer för en korv med hög kötthalt – jag vill ha mycket kött, precis som i en vanlig korv, och då blir det inga komporomisser. Hemköp har märket Garant, och valet föll den här gången på en falukorv ifrån dem. I vår butik har de tre olika varianter – en vanlig, en delikatess och en lätt. Det jag framför gillade var att alla var gluten- och mjölkfria.

Basilikaspäckad falukorvsgratängKrispig sallad

Glutenfri mat som fler kan äta

Jag har aldrig funderat särskilt mycket på saken förr men efter att ha spenderat en vecka förra sommaren med en vän som är allergisk mot dem båda har jag insett hur orättvist deras liv är. Tänk vad mycket de går miste om. Dessutom berättade hon att det är mycket vanligare förekommande utomlands att matvaror är glutenfria, i Sverige är det tydligen inte lika lätt att hitta sånt.

Falukorv innehåller ju i de flesta fallen potatismjöl, men jag tycker ändå att det är bra att de märker upp tydligt och verkligen försöker göra matvaror som ska passa alla – oavsett mage. Är du glutenallergiker finns en sektion här i Landleys kök som bara innehåller recept som är glutenfria.

Falukorvsgratäng med basilika och fetaost

För: 4 personer
Temperatur: 225°C

Falukorvsgratäng med basilika och fetaost

Gratäng:
300g rotselleri
600g falukorv
4 tomater
1 gul lök
1 kruka basilika
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
150g fetaost
2 ägg
salt, peppar

Sallad:
1 rött äpple
100g sockerärtor
2 avocado
70g rucola

1. Skala och skiva upp rotsellerin. Koka i saltat vatten i max 5 minuter. Häll sedan av vattnet och ställ rotselleriskivorna i ett kallt bad (så de är lättare att hantera).

2. Vispa ihop grädde och creme fraiche med ägg, smulad fetaost och kryddor. Häll ut stanningen i botten av en gratängform.

3. Skiva upp falukorv, tomat och gul lök. Varva detta samt rotselleri och basilikablad i pajformen. Ställ in i 225° i ca 40-45 minuter. Servera med salladen och en skvätt äppelcidervinäger.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.