Falukorvsgratäng med soltorkade tomater, ost och grönkål

Gratäng med grönkål och falukorv

Så här innan jul, precis i gränsen mellan november och december, då är det inte långt kvar till att julruschen drar igång. Julklappar ska handlas, glöggmingel ska springas på och julmat ska lagas. Jag vet själv hur trött man kan bli på all julmat efter ett tag, och jag är inte den som väntar in i det sista med att smygstarta med julmaten. För att råda bot på julkrampen brukar jag svänga ihop något julinspirerat men ändå enkelt till middag. Helt enkelt mat med inslag av julens smaker – i lagom dos.

Julig sallad med brysselkål, grönkål, mandel och apelsinDenna falukorvsgratäng med soltorkade tomater, ost och grönkål passar inte bara att mjukstarta julen med som enkel vardagsmat, den passar också bra att svänga ihop efter jul när man har julrester kvar från julbordet – exempelvis julost och grönkål. Jag är ett stort fan av falukorv – det är nog min absoluta favoritkorv. Tillsammans med de övriga smakerna och ingredienserna passar falukorven med sin krämiga framtoning väldigt bra.

Ett tips efter jul är naturligtvis att byta mot julskinka, julkorv eller prinskorv, om man har det kvar från julafton.

Vad kan man göra med grönkål?

Den magiska julingrediensen i denna gratäng är enligt min mening grönkål – en väldigt god och väldigt underskattad ingrediens som ofta blir över från julbordet. I alla fall hemma hos oss där mamma dekorerar julskinkan med grönkål, men sedan bara slänger den. Man får inte slänga mat! Särskilt inte om man en gång i tiden sa till sina barn att tänka på ”de svältande barnen i Afrika” när de inte ville äta upp maten…

Madeleine Landley dukarGrönkål går att avnjuta under hela hösten. Jag äter grönkål i allt ifrån pasta och gratäng till paj och sallad. Alla mina recept med grönkål hittar du här.

Ta tillvara på resterna

Idag är ju inte bara de svältande barnen i Afrika vi ska tänka på. Folk svälter överallt. Det är också så himla korkat att kasta kompetenta råvaror. Det kostar resurser att ta fram dem och att ta hand om soporna. Grönkålen kanske må se lite trött ut, men den smakar fortfarande fantastiskt. Och med rätt behandling blir den som ny. I en rätt där grönkålen ska hackas är det ändå inte någon som märker om den såg lite trött ut. Spana gärna in min guide till hur du tar du tillvara på julresterna.

» Här hittar du fler recept med grönkål

Falukorvsgratäng med soltorkade tomater, ost och grönkål

För: 4 personer

Falukorvsgratäng med soltorkade tomater, ost och grönkål

Fyllning:

2 stora gula lökar
200g grönkål
2 tsk äppelcidervinäger
800g falukorv
8 bitar soltorkade tomater i olja
3 dl riven ost

Stanning:

3 ägg
4 dl grädde
salt, peppar, chiliflakes

  • Hacka lök och grönkål. Skär falukorven till stavar. Hetta upp en stekpanna med smör och ha ner löken. Stek tills löken mjuknat och ös sedan ner i en gratängform. Stek grönkålen på låg värme med smör tills den mjuknat. Slå på en skvätt äppelcidervinäger som får steka in någon extra minut. Salta och peppra och ös över grönkålen i gratängform. Stek falukorven så den får yta. Ös över i gratängformen. Strimla soltorkade tomater och ha ner i gratängformen. Blanda allt tillsammans med riven ost.
  • Vispa ihop ägg med grädde och kryddor. Slå stanningen över och grädda sedan gratängen i 200°C på varmluft eller 225°C på över- och undervärme i cirka 25-30 minuter – eller tills gratängen har stelnat. Servera gärna med en sallad.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.