Falukorvsgryta med bönor

Sugen på snabblagad falukorvsgryta?

Det här enkla falukorvsgrytan är en av mina favoriträtter. Frågar du mig är det här världens godaste korvgryta. Den är verkligen enkel att göra och kan kombineras med de sorters bönor man bäst tycker om. När det kommer till bönorna kan man antingen blötlägga bönorna själv eller köpa färdigkokta på burk. Av detta blir det en stor omgång till flera matlådor vilket är helt perfekt i veckorna.

Jag brukar använda kidneybönor och vita bönor i tomatsås. Dessutom använder jag kikärtor eftersom jag bara älskar deras nötiga, fina smak. Eftersom det är så många sorters baljväxter i grytan blir den mättande, och behöver egentligen inga särskilda tillbehör. Tillsammans med majsen får grytan en perfekt balans av krisp och lite sötma.

Lättlagad gryta med falukorv och bönor

Jag har svårt att motstå falukorv – det är så gott i smaken och blir utmärkt husmanskost att servera till middag. Just den här rätten har hängt med väldigt länge i min repertoar. Det är verkligen en klassiker som jag ofta lagar när jag är trött och inte har någon lust att stå och laga avancerade rätter i köket. Dessutom är den så himla snabblagad. Man hackar lök och korv, sedan är det bara att ha i konserverna och låta allt puttra ihop.

Vi har alltid en arsenal med konserver därhemma och en låda med lök, så man behöver egentligen aldrig handla något särkilt när man vill laga denna rätt – utom falukorven. En falukorv är å andra sidan perfekt att ha i frysen. Bara att plocka fram, tina och tärna upp.

Enkel vardagsmat

Vill man variera denna falukorvsgryta kan man i ännu fler ingredienser. Varför inte röda linser eller belugalinser, små fina adzukibönor eller mungbönor? Bara fantasin sätter gränser, och i det här fallet är det bara att lasta på med alla de baljväxter man tycker om. Även morötter är gott att ha i som variation. Vi brukar äta denna falukorvsgryta med bönor som den är, men ibland varierar vi med en klick creme fraiche till. Man kan också servera den tillsammans med couscous, ris eller bröd.

» Ännu fler goda och enkla recept med falukorv hittar du här.

Enkel gryta med falukorv och bönor

För: 8 personer

Falukorvsgryta med bönor

2 gula lökar
800g falukorv
3 vitlöksklyftor
2 små burkar majs (á 140g)
3 msk tomatpuré
2 burkar krossade tomater (á 400g)
1-2 msk sambal oelek
1 burk kidneybönor
1 burk kikärtor
1 burk vita bönor i tomatsås
3 msk äppelcidervinäger
salt, svartpeppar, rökt paprikapulver

1. Hacka gul lök och bryn den i smör i en stor gryta. Skär falukorven till stavar och ha ner tillsammans med löken. Hacka vitlök och ha ner den.

2. Ha ner majs, tomatpuré, krossade tomater och sambal oelek i grytan. Mängden sambal oelek kan varieras beroende på om du gillar het mat eller inte.

3. Skölj kidneybönor och kikärtor. Ha ner de vita bönorna i tomatsås samt kidneybönor och kikärtor i grytan. Rör i äppelcidervinäger och krydda ordentligt. Låt allt puttra ihop på medelvärme under lock i cirka 15 minuter. Servera som det är eller tillsammans med couscous, ris eller bröd.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.