Falukorvsgryta med grönsaker, kokosmjölk och curry

I år firar bloggen 10 år

Under de 20 år jag jobbat med grafisk formgivning och webdesign har jag både sett och byggt webbplatser, och jobbat i flertalet olika webbpubliceringsverktyg. Jag måste ändå säga att det är något särskilt med att komma tilllbaka till sin egen webbplats. Det känns som hemma, och där har man det precis som man vill. Jag bestämmer själv och ändrar och bygger precis som jag vill – både på gott och ont. Det är ju också tack vare alla er besökare som bloggen idag lever vidare. Utan er hade jag kanske inte kört på med bloggen. Åtminstone inte med samma frekvens.

I år firar faktiskt Landleys kök 10 år. Det är alltså jubileum. Då känns det också passande att min kokbok kommer ut till hösten. Boken kommer att handla om grytor, så som du kan förstå har det lagats och fotats en massa grytor hela hösten och vintern. Nu är allt i alla fall lämnat till förlaget och snart ska den gå till tryck.

En bok om grytor

Madeleine Landley med grytaAtt göra en bok och grytor kändes passande, för jag tycker väldigt mycket om grytor. Det är enkel och god mat som kan lagas snabbt när man har ont om tid. Grytorna kan också stå och puttra riktigt länge när man har mer tid. Å andra sidan betyder inte långkoken att det är mer jobb, för grytan gör ju faktiskt jobbet själv.

Denna falukorvsgryta med grönsaker, kokosmjölk och curry är en god och lättlagad gryta – på temat grytor. Ni trodde väl inte att jag slutade laga gryta bara för att boken är avklarad? Nädå. Såna här goda vardagsgrytor svänger jag ofta ihop hemma. Denna maträtt kan du göra i en traktörpanna eller en i gryta. Har du ingen traktörpanna kan du steka i en vanlig stekpanna och ösa över sakerna vartefter i en gryta. Sista steget görs i grytan.

Enkel vardagsgryta

Falukorv är en smidig ingrediens som passar bra till vardagsmaten, och tillsammans med med ett gäng grönsaker blir det en smaskig middag som räcker till många. Jag serverar det hela med ris, men man kan naturligtvis ta något annat om man är sugen på det. Exempelvis pasta eller potatis. Den som inte äter kött kan ersätta korven med 400g champinjoner och en burk kikärtor. Eftersom grytan görs med kokosmjölk, som är vegetabiliskt, blir den således helt vegetarisk och vegansk om du byter ut korven. Grytan är dessutom laktosfri och glutenfri. Den som äter kött och vill variera sig kan byta mot kyckling eller strimlad biff. Den som äter köttersättare kan så klart byta mot det. Visst är det smidigt när man kan variera det hela som en sann flexitarian?

» Här hittar du fler recept på goda grytor

Falukorvsgryta med grönsaker, kokosmjölk och curry

För: 8 personer

Falukorvsgryta med grönsaker, kokosmjölk och curry

800g falukorv
salt, peppar, rökt paprikapulver
1 gul lök
2 morötter
1 röd paprika
1 grön paprika
2 vitlöksklyftor
10 cm purjolök
1 röd chili
1 burk kokosmjölk
1 dl vatten
3 msk tomatpuré
0,5 msk gul curry

Tillbehör:

4 dl ris

  • Skär den gula löken till smala klyftor (genom att halvera den, skära av ändarna och skära smalt mellan rot och topp). Skär morötterna till stavar. Hetta upp smör i en traktörpanna och ha ner lök och morötter. Stek under omrörning på medeltemperatur i cirka 3 minuter. Ös sedan tillbaka det stekta i en skål.
  • Skär falukorven till stavar och stek den i smör i en traktörpanna så den börjar få lite yta. Pudra över ett varv med salt, peppar och rökt paprikapulver. Ha ner den stekta löken och morötterna samt strimlad paprika, finhackad vitlök och skivad purjolök. Stek under omrörning tills grönsakerna börjar mjukna (de ska dock inte bli helsladdriga utan ha kvar lite spänst).
  • Strimla soltorkade tomater och skiva chili. Ha ner i pannan tillsammans med kokosmjölk, vatten, tomatpuré och curry. Låt det puttra ihop i fem minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt ris.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.