Falukorvsgryta med krossade tomater och ris

Vardagsgryta med falukorv

Jag tycker att korv är hur gott som helst! Framför allt falukorv. Korv är enkel och god vardagsmat som kan varieras på en mängd olika vis. Många barn tycker dessutom om korv vilket gör saken enklare när man ska laga middag. Trenden pekar åt att fler och fler börjar äta grönare. Vill man ändra sin kost kan man börja med små steg mot det grönare. Man kan också variera de klassiska varianterna genom att byta ut ingredienserna.

Så gör man receptet vegetariskt

Alla gillar förstås inte korv, eller inte ens kött för den delen, då kan man naturligtvis byta falukorven i detta recept mot vegetarisk korv eller mot exempelvis aubergine och zucchini eller kikärtor. Byter man mot de sistnämnda får man en helt vegansk gryta om man skippar creme fraichen som tillbehör. Man kan också byta mot iMat Fraiche som är en vegetabilisk creme fraiche. Här hittar du fler vegetariska recept.

Enkel och god vardagsmat

Denna falukorvsgryta med krossade tomater och ris är en matig rätt med goda rotsaker, selleri och palsternacka. Det hela började med att jag skulle göra en korvstroganoff, men sedan bestämde jag mig för att göra det hela lite annorlunda, skippa grädden och addera rotsaker.

Denna maträtt fungerar förstås också fint att servera med pasta eller potatis till istället för ris. Jag gillar ju också creme fraiche och brukar servera lite naturell sådan till som en sås. Det fina med recept är att man inte måste följa dem till punkt och pricka. Många gör förstås det medan andra ser recept som inspiration och varierar innehålet med olika ingredienser. Jag tycker man får göra precis som man vill.

» Här hittar du fler goda korvrecept

Falukorvsgryta med krossade tomater och ris

För: 4 personer

Falukorvsgryta med krossade tomater och ris

1 stor gul lök
600g falukorv
2 palsternackor
2 morötter
2 stänger blekselleri
1 röd paprika
1 tetra krossade tomater (400-500g)
2 msk hackad, färsk eller fryst persilja
salt, peppar

Tillbehör:

3 dl jasminris
créme fraiche*

  • Hacka gul lök och låt den mjukna i smör i en stekpanna med höga kanter. Skiva falukorven och skär till kvartar. Ha ner falukorven i pannan och stek så den får yta.
  • Gnugga morötter och palsternackor rena, eller skala dem om de är jordiga. Hacka morötter och palsternacka. Ha ner i pannan.
  • Skiva sellerin. Kärna ur och hacka paprikan. Ha ner i pannan tillsammans med krossade tomater och persilja. Salta och peppra och låt allt puttra ihop cirka 5 minuter. Servera med kokt ris och créme fraiche. Välj laktosfri creme fraiche om du är laktosintolerant.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.