Falukorvslåda med bönketchup

Falukorv på annorlunda vis

Jag älskar bönor. Eftersom jag inte äter vita spannmål eller produkter med hög andel kolhydrater måste man se till att bli mätt på annat vis. Då är bönor en riktigt bra ersättare.

Sanningen är att jag inte gillade bönor tidigare. Trist nog vill jag påstå att bönor är något man måste lära sig äta om man inte redan gillar dem. De är ganska mjöliga och har en smak som alla kanske inte gillar, men oj vad mättande och bra de är för dig.

Nyttigt och enkelt

Tidigare åt jag bara bönor om de låg i en vinegrätt eller var ordentligt kryddade, nu mumsar jag dem gärna som de är. Man ändrar trots allt smak ju äldre man blir! Vågar man inte prova nya saker och ändra uppfattning är det mest synd för en själv – man begränsar sin smakvärld och missar mycket. Mycket bör provas åtminstone en gång.

BönketchupFalukorvslåda

Gör din egen ketchup

Vare sig du håller på att lära dig äta bönor eller redan älskar dem, är denna bönketchup lätt att göra och otroligt god. Basen görs på Muttis soltorkade tomatpuré (RED 2021-10-31: Denna tillverkas inte längre, men prova med Zetas Crème av soltorkade tomater) och goda bondbönor. Jag måste erkänna att jag blev positivt överraskad över hur gott det blev. Den här kommer garanterat att göras igen som tillbehör till andra rätter.

Finast av allt är att denna ”ketchup” får ett proteinrikare innehåll samt mindre socker. Har du inte tillgång till bondbönor går det lika bra med stora vita bönor eller kidney. Dock bör man prova med bondbönor eftersom det ger en spännande karaktär.

Glutenfri och proteinrik

Att falukorv är en favorit hos många är allmänt känt. Tänk vilken varierad kanonråvara detta är! Med lite mod och nyfikenhet kan man hitta på hur roliga rätter som helst – inte bara stroganoff. Här har du en riktigt god vardagsmiddag, helt utan gluten och fylld med mättnad och goda smaker. Tillsätt lite kärlek och du har en komplett middag.

Falukorvslåda med rustik bönketchup

För: 4 personer
Tid: 35 minuter
Temperatur: 200°

Falukorvslåda med bönketchup

Falukorvslåda:
1 gul lök
1 röd lök
1 röd paprika
600g falukorv
1 zucchini
150g fetaost
1 ask smörgåskrasse
salt, peppar

Bönketchup:
2 dl torkade bondbönor med skal
2 msk grönsaksfond
1 dl soltorkad tomatpuré
1 dl tomatpuré
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar, chiliflagor

1. Blötlägg bönorna i ett dygn. Byt gärna vattnet någon gång eller två.

2. Skölj bönorna och koka i vatten och fond på lägsta temperaturen i cirka 1 timme. Tryck ut bönorna ur skalen. Ha ner i en skål och rör ihop moset tillsammans med tomatpuré, vinäger och kryddor.

3. Skiva falukorv och zucchini. Hacka lök och paprika och ha ner i en smörad ugnsform. Varva skivor av falukorv och zucchini ovanpå lök- och paprikahacket. Krydda och smula över fetaost. Klipp över smörgåskrasse och ställ in i 35 minuter i 200°. Servera med dijonsenap och bönketchupen.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.