Falukorvspaj med mozzarella och gul lök

Falukorv i ugn

Min mamma brukade ofta göra falukorv i ugn när jag var liten. Då tog hon en hel falukorv som hon skar snitt i. Därefter bredde hon i senap och hade i ost och tomater. Därefter strösslade hon ut skivad gul lök runt om. Lät det gott? Vilken tur att receptet på klassisk falukorv i ugn finns här.

Vardagsmat som kan värmas

Det ena ledde i alla fall det andra, vilket gjorde att jag bestämde mig för att göra en falukorv-i-ugnspaj. Eller bara en falukorvspaj. Är man glutenintolerant eller av någon annan orsak inte vill äta bröd kan man helt skipa pajskalet och bara göra den som en gratäng. Gör du pajskalet blir det lite extra gott om man har i 2 matskedar vetegroddar i degen. Det här kan lätt bli en återkommande vardagsklassiker och passar perfekt att laga i förväg och värma på.

» Fler goda recept med falukorv hittar du här.

Falukorvspaj med mozzarella och gul lök

För: 4-6 personer

Falukorvspaj

Pajdeg:

75g smör
1 dl kesella
3 dl dinkelmjöl
salt

Pajfyllning:

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
400g falukorv
2 tomater
125g riven mozzarella
salt, peppar, grillkrydda

Stanning:

3 ägg
2,5 dl grädde
1 tsk äppelcidervinäger
1 msk tomatpuré
1 msk senap
salt, peppar, oregano

1. Blanda smör med mjöl, kesella och salt. Platta ut pajdegen i springform med löstagbar kant. Nagga botten lätt med en gaffel. Förgrädda i 10 minuter i 225°C. Låt det sedan svalna ett par minuter.

2. Hacka löken och stek den mjuk tillsammans med pressad vitlök på låg värme i en stekpanna.

3. Strimla falukorven och stek den med kryddor. Tärna tomaterna och hacka mozzarella i en mixer.

4. Vispa ihop ägg och grädde med äppelcidervinäger, tomatpuré, senap och kryddor. Ha ner alla ingredienserna i pajskalet och slå över stanningen. Ställ i ugn i cirka 20-25 minuter i 225°C. Servera med en sallad.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.