Falukorvspanna med blomkål, paprika och sesamolja

God vardagsmat med falukorv

Libbsticka är en av mina favoritörter – det kanske märks eftersom jag har den i en hel del av mina recept. Libbsticka är en enkel ört att odla. Jag har haft den under flera år i odlingarna och man behöver inte oroa sig för den på något vis gällande skadedjur. Den kan bli ganska stor när den trivs vilket gör att man kan få massor av fina blad att ha i maten. Jag brukar även hacka en del och frysa in så jag har året runt. Det är ju trots allt en ört kan inte kan köpa i kruka så som gräslök eller persilja. Har man ingen libbsticka kan man istället byta mot lite hackad blekselleri – det smakar ungefär likadant. Dock har libbstickan lite mer kanel och pepprighet i sin smak. Man kan också byta mot bladpersilja så ser det ungefär likadant ut.

Denna falukorvspanna med blomkål, paprika och sesamolja är en riktigt härlig vardagsrätt som blir både färgglad och smakrik. Man kan ju egentligen servera den med det tillbehör man är sugen på – exempelvis pasta, matvete, quinoa, potatis eller liknande. Själv tycker jag att ris passar bäst till. Allra helst brasilianskt vitlöksris som inte är något knepigare än basmatiris med hackad lök och vitlök i. Det är så gott!

Perfekt höstmat

Förutom den redan omtalade libbstickan innehåller denna goda falukorvspanna även blomkål, paprika, purjolök och gul lök. Den som gillar lite hetta har även i grön chili. Gör man inte det skippar man den. Kryddningen består av sesamolja, som ger en god och nötig smak, samt gammalt hederligt salt och peppar samt lite grillkrydda och vitlök. Grillkrydda är en krydda som passar väldigt bra till falukorv så denna kombination använder jag ofta. Pudra över ett varv av kryddorna tills det känns lagom och sedan har du en god middagsrätt som passar bra att svänga ihop till vardagskvällen.

» Här hittar du fler goda vardagsrecept

Falukorvspanna med blomkål, paprika och sesamolja

Falukorvspanna med blomkål, paprika och sesamolja

För: 4 personer

400g falukorv
1 stor gul lök
400g blomkål
1 grön paprika
1 röd chilifrukt
10 cm purjolök
1 msk strimlad färsk libbsticka eller bladpersilja
1 msk olivolja
1 msk sesamolja
salt, peppar, grillkrydda, vitlökspulver

Tillbehör:

ris med vitlök

  • Prepp/Mise en place: Skiva falukorven och skär skivorna till stavar. Halvera den gula löken, skär ett snitt in mot roten och skiva den till kvartsmånar. Skär blomkålen till mindre träd – skär även stammen till mindre stavar. Kärna ur paprikan och strimla den på längden. Hacka chilifrukten och skiva purjolöken. Strimla libbstickan. Lägg allt i olika skålar eller låt det ligga i olika högar på skärbrädan.
  • Hetta upp en stekpanna riktigt varmt. Ha i smör och falukorven. Stek under omrörningen tills den börjar svettas och få lite färg. Ha då ner löken och blomkålen och dra ner värmen till medelvärme. Stek tills lök och blomkål börjar mjukna.
  • Blanda ner paprika, chili och purjolök. Låt den mjukna några minuter under omrörning och ha sedan ner libbsticka, oljorna och kryddor. Stek ytterligare några minuter så oljan får steka in lite. Servera sedan med kokt ris.
  • Sambon gillar att servera det hela med en klick naturell crème fraiche till men jag brukar äta den som den är (i skålen på bilden är det creme fraiche med lite chiliflakes).

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.