Falukorvspanna med crème fraiche och två sorters kål

En ännu godare stroganoff

Denna falukorvspanna med crème fraiche och två sorters kål blev en riktigt positiv överraskning. Min sambo är inte överdriver förtjust i brysselkål, så jag var lite tveksam om jag skulle ha i det. Det visade sig passa väldigt bra och harmoniserade bra med de övriga smakerna.

Jag älskar kål i alla dess former och har det gärna i maten. Jag läste dessutom att kål är bra för levern då alla korsblommiga växter, vilket är det släkte som alla typer av kål tillhör, innehåller ämnen som hjälper levern att rena sig. Det finns ju ett gäng saker som är dåliga för lever, bland annat alkohol och socker, så då är det ju perfekt att hjälpa levern lite på traven. Det gör då således denna härliga variant av stroganoff.

Stroganoff med crème fraiche

I denna stroganoff har jag crème fraiche istället för grädde. Jag tycker nästan att det blir strået vassare än grädde då det blir lite syrligare. Jag har också i både grönkål och brysselkål. Denna middagsrätt är en perfekt höst- och vinterrätt, så och har man fått kål över från julafton är det ju perfekt att lägga dem i denna panna.

Stroganoffen smaksätter jag med tomatpuré, lite gul curry och dill. Det blir en riktigt god och härlig kombination. Falukorven i sin tur smaksätter jag med grillkrydda när jag steker den. Jag tycker att grillkrydda passar väldigt bra till falukorv och brukar ofta krydda den med det, förutom lite salt och peppar, förstås.

» Här hittar du fler recept med falukorv

Falukorvspanna med crème fraiche och två sorters kål

Falukorvspanna med crème fraiche och två sorters kål

För: 4–6 personer

1 stor gul lök
70g grönkål
250g brysselkål
800g falukorv
smör att steka i
grillkrydda
salt, svartpeppar
0,5 dl tomatpuré
5 dl crème fraiche
1 dl vatten
2 msk fryst dill
1 tsk gul curry

Tillbehör:

ris eller potatis

  • Hacka löken. Ansa brysselkålen från fula blad och skär huvudena till kvartar. Strimla grönkålen och skär falukorven till stavar.
  • Smält smör en traktörpanna eller stekpanna med höga kanter. Lägg i falukorven och stek den på hög temperatur så den får yta. Pudra över grillkrydda, salt och svartpeppar.
  • Dra ner värmen till medeltemperatur och lägg i lök och brysselkål. Stek tills de börjar mjukna. Lägg i grönkålen och stel ytterligare några minuter tills den blivit klargrön och mjuk. Salta och peppra.
  • Rör i tomatpuré, crème fraiche, vatten, dill och curry. Låt allt puttra ihop i några minuter. Servera med kokt ris eller potatis.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.