Falukorvspanna med grönsaker och yoghurt

Enkel middag med falukorv

Falukorv är en smidig ingrediens när man vill laga vardagsmat. När det kommer till korv är falukorv min absoluta favorit med sin krämiga textur och lättrökta smak. Eftersom falukorv inte innehåller något gluten är den också bra att bjuda på om någon är glutenintolerant. Förutsatt att de andra ingredienserna också glutenfria, förstår.

Denna falukorvspanna med grönsaker och yoghurt är en lättlagad middagsrätt som påminner lite om en stroganoff. I denna har jag paprika i tre färger (man brukar ofta kunna köpa alla tre färgerna i prasselpåse som ”paprikamix”), purjolök, gul lök och morötter. Det kan ju tyckas lite märkligt att ha två sorters lök, men för det första blir det gott och för det andra är dessa två sorter så olika. Medan den gula löken adderar mer syra och sötma tillför purjolöken mer gröna toner.

Istället för grädde

Jag använder också kokbar yoghurt som bas eftersom det blir en fin och härlig syra till anrättningen. Jag använde rysk yoghurt men du kan likaväl ta turkisk yoghurt eller matlagningsyoghurt. Bara så länge den är kokbar. Till det hela serverar jag kokt ris och en enkel sallad. Har du ingen traktörpanna kan du steka i en vanlig stekpanna och ösa över sakerna vartefter i en gryta.

» Här hittar du fler goda recept med falukorv

Falukorvspanna med grönsaker och yoghurt

För: 8 personer

Falukorvspanna med grönsaker och yoghurt

1 gul lök
2 morötter
1/2 röd paprika
1/2 grön paprika
1/2 gul paprika
1 stor vitlöksklyfta
10 cm purjolök
800g falukorv
salt, peppar, rökt paprikapulver
1 dl kapris
5 bitar soltorkade tomater
1 grön chili
2 msk tomatpuré
5 dl rysk yoghurt eller creme fraiche
1 dl vatten

Tillbehör:

4 dl ris

  • Skär den gula löken till smala klyftor (genom att halvera den, skära av ändarna och skära smalt mellan rot och topp). Skär morötter och paprika till stavar. Finhacka vitlöken och skiva purjolöken.
  • Skär falukorven till stavar och stek den i smör i en traktörpanna så den börjar få lite yta. Pudra över ett varv med salt, peppar och rökt paprikapulver.
  • Ha ner lök och morot i pannan och låt den mjukna i fem minuter med falukorven. Rör om då och då.
  • Ha ner paprika, vitlök och purjolök. Stek ytterligare 2-3 minuter.
  • Grovhacka kapris, strimla de soltorkade tomaterna och skiva chilin. Ha ner i pannan tillsammans med tomatpuré, yoghurt och vatten. Låt det puttra ihop i fem minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt ris.

Falukorvspanna med grönsaker och yoghurt

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.