Falukorvspanna med ramslök, blomkål och paprika

Enkel vardagsmat med ramslök

Många kanske tror att ramslök är något för lyx-köket, men självklart passar ramslök lika bra i vardagsmaten. När jag väl varit ute och plockat ramslök eller köpt en ask, då blir det alltid lite över. Jag brukar ha en ursprunglig plan på vad jag först ska laga, men av det sista måste man ju också hitta på något. Så blev denna falukorvspanna med ramslök, blomkål och paprika till. Vill du lära dig mer om ramslök, hitta recept och få tips? Kolla här!

RamslökFalukorv och ramslök är två ingredienser som passar bra ihop. Förutom att ramslöken ger en mild vitlökssmak med gräsiga toner adderar den också härligt grön färg i maten. Det passar fint med falukorvens färg och smak. I denna middagsrätt mixar jag ramslöken till en örtolja och har ner på slutet. Ju längre ramslöken värms desto mer smak tappar den så det är därför den ska i på slutet. För matighet adderar jag även blomkål, paprika, zucchini och lök och serverar det hela med ris.

Om du vill göra rätten vegetarisk

Vill man göra denna rätt vegetarisk kan man byta falukorven mot exempelvis sötpotatis eller morötter. De har samma färg och går att skära till stavar. Om man inte tillagar dem för länge så de behåller lite tuggmotstånd, då blir de en bra ersättare till falukorven. Ett kryddmått liquid smoke får också fram den rökta smaken som falukorven har.

» Här hittar du fler goda recept med ramslök

Falukorvspanna med ramslök, blomkål och paprika

Falukorvspanna med ramslök, blomkål och paprika

För: 4 personer

1 gul lök
400g blomkål
1 röd paprika
1 zucchini (ca 300g)
800g falukorv
30 blad ramslök
1 dl kallpressad olivolja
salt, peppar

Tillbehör:

3 dl ris

  • Grovhacka gul lök och skär blomkålen till mindre träd. Kärna ur och strimla paprikan på längden. Skiva och skär zucchinin till stavar.
  • Skiva och skär falukorven till stavar. Värm upp en stekpanna riktigt varmt och ha ner en klick smör och falukorven. Stek tills falukorven börjar svettas och få lite yta. Ha ner lök och blomkål i pannan och dra ner värmen till medelvärme. När lök och paprika börjat mjukna, ha ner zucchinin.
  • Ta bunten med ramslöksblad och i tre (så det blir lite mindre bitar). Ha ner ramslöken i en mixer tillsammans med olivolja och kör den till en grön örtolja. Blanda i oljan i pannan när zucchinin mjuknat. Smaka direkt av med salt och peppar och servera med kokt ris. (Ju längre ramslöken värms desto mer smak tappar den.)

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.