Falukorvspytt med krämig rostellerisallad

Snabblagad vardagsmat

Pytt i Panna kan anta flera skepnader. Det de har gemensamt är dock att de består av någon typ av kött och rotsaker. Pytt i Pannans signum har länge varit att göras på rester. Spaniens motsvarighet till pytt i panna heter Ropa Vieja, som betyder ”gamla kläder”. Det säger väl allt?

”Snabblagat” och ”man tager vad man haver” har på sistone blivit synonymt med min veckomatlagning. Ja, hur man väljer att laga mat må gå i vågor, och ibland är man mindre sugen på att laga mat än vid andra tillfällen. Då är det så himla skönt att bara hålla det riktigt enkelt.

Pytt i Panna med korv

Denna falukorvspytt med krämig rostellerisallad går verkligen under devisen ”man tager vad man haver”. Den är nämligen lite av ett hopkok av det jag hade hemma – falukorv, champinjoner och bönor. Just denna gång var det cannellinibönor jag hade hemma, men det går naturligtvis lika bra med kidney, svarta bönor eller blandade bönor på tetra eller burk.

Precis som att bönorna kan bytas mot den sort man tycker bäst om kan även falukorven bytas. Råkar man ha fyndat svamp under höstens tidigare skogspromenader är det bara att byta champinjonerna mot den. Ni ser – man tager vad man haver. Eftersom pytten serveras med den krämiga salladen bestående av rotselleri tycker i alla fall inte jag att det behövs någon sås. Vill du ha mer saker på tallriken kan du enkelt komplettera med exempelvis stekt potatis.

» Här hittar du fler goda recept på olika sorters pytt

Falukorvspytt med krämig rostellerisallad

För: 4 personer

Falukorvspytt med krämig rostellerisallad

Rotsellerisallad:

400g rotselleri
10 cm purjolök
1 dl solrosfrön
3 dl creme fraiche
några stänk tryffelolja
salt, peppar

Falukorvspytt:

400g blomkål
400g champinjoner
550g falukorv
1 burk cannellinibönor
salt, peppar, chiliflagor

1. Skala rotsellerin och riv på en mandolin. Tunnskiva purjolöken. Rör ihop creme fraiche, tryffelolja, och kryddor. Vänd sedan ner purjolök, rotselleri och solrosfrön.

2. Dela blomkålen till mindre träd. Koka upp saltat vatten och låt blomkålen koka ca 3 minuter. Slå av vattnet.

3. Skiva upp champinjonerna och skär falukorven till halvmånar. Stek upp champinjonerna i smör. När vätskan reducerats, ha ner korven. När korven fått färg, ha ner blomkål och canellinibönorna. Stek ytterligare 1-2 minuter.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.