Kan man göra Beer Can Chicken på annat än en ölburk?
Självklart! Egentligen kan man göra Beer Can Chicken på vilken burk som helst. Det finns till och med en särskild ställning som man kallar Dancing Chicken. Själva innehållet i burken ger egentligen inte särskilt mycket smak utan fungerar mer som en ångare som ånkokar kycklingen inifrån.
Grillad kyckling med apelsinglaze
Det blir i alla fall väldigt mört och saftigt när man grillar kycklingen på det här viset. Därför bestämde jag att vi denna gång skulle grilla kycklingen på en fantaburk. Kycklingen penslades med en härlig apelsinglaze och serverades med en pumpapuré med apelsinzest. Dessutom gick purén en hint av tryffelolja som lyfter det hela. Fler recept på Beer Can Chicken för ugn och grill hittar du här.
Ja, tryffel är som bekant inte fettlöslig vilket gör att det inte finns något som kallas för tryffelolja. Tryffelolja görs ju av ämnen som smakar som tryffel. Ett bättre ord är alltså egentligen olja mes smak av tryffel… Hur som helst är det gott att ha några stänk i maten. Det smakar lite rundare och lite som vitlök.
Vin till kycklingen
De stekta potatismynten i den här rätten passar bra till och likaså vinet. Vinet, Rodney Strong Chardonnay (6471) kommer från soliga Kalifornien och har en härligt smak av brynt smör, tropisk frukt och vanilj. Tidigare i år var jag på en provning med Rodney Strong och blev blixtförälskad i tre av deras underbara viner. Det här är en riktig hit som finns i Systembolagets ordinarie sortiment för 149:-. Länk till vinet hittar du under receptet.
Fanta Can Chicken med apelsinglaze
Pumpapuré:
1 butternutpumpa (ca 600g)
1 apelsin
2 dl grädde
1 msk balsamvinäger
1 vitlöksklyfta
några stänk tryffelolja
salt, peppar
Fanta Can Chicken med apelsinglaze:
4 msk honung
3 msk rapsolja
1 burk (33cl) fanta
1 msk majsstärkelse
salt, peppar
1 hel kyckling
1 påse vitlöksrub (CajP)
Stekta potatismynt:
600g potatis
smör
salt, peppar
150g fetaost
1 dl pumpafrön
1. Skala och tärna pumpan. Fördela ut i en oljad ugnsform och rosta i 175°C i cirka 20-30 minuter. Ha ner tärningarna i en kastrull och slå på grädde. Zesta i skalet från halva apelsinen och pressa i en vitlöksklyfta. Mixa pumpan till en slät smet med mixerstav. Ställ purén på plattan och låt det koka upp. Smaka av med balsamvinäger, tryffelolja samt salt och peppar. Värm på purén när det är dags att äta.
2. Koka upp en kastrull med saften från en hel apelsin, honung, rapsolja och hälften av fantan. Låt det koka upp och rör om hela tiden. Salta, peppra och rör i stärkelsen. Låt det koka ner till det blivit simmigt. Ha i mer majsstärkelse om det blir för rinnigt.
3. Skölj kycklingen och öppna ovandelen på fantaburken med en gammaldags konservöppnare så den är helt öppen. Sätt kycklingen på fantaburken och ställ det hela i en ugnsfast form. Pensla på glazen och strössla sedan över ruben. Ställ in i 150°C i 1,5 timmar. Tag ut och pensla med glazen med jämna mellanrum.
4. Gnugga potatisen ren och skär till halvcentimeterstjocka skivor. Smält smör i en vid stekpanna och stek potatisen till den mjuknat. Avsluta med lite extra smör samt salt och peppar. Servera med smulad fetaost och pumpafrön.
Rekommenderat vin till: Rodney Strong Chardonnay (6471) 149:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
hej, spännande recept men har jag förstått det hela rätt så behövs det två burkar fanta? En till glacen och en att där kycklingen över?
Har du något annat förslag på sås till? Vill gärna ha någon mer ”såsig”:-)
Mvh Pernilla
Hej Pernilla.
Som det står i receptet ska det vara en burk.
Öppna burken och ta hälften av läsken till glazen. Sätt kycklingen på den öppna burken med resten av innehållet.
När man gör kyckling på öl- eller fantaburk ska burken bara vara fylld till hälften eller en tredjedel, annars svämmar vätskan över.
Sås behövs inte eftersom pumpapurén är såsig i sig.
I annat fall finns en sås-sektion här i bloggen. Du hittar den genom att skriva sås i sökfältet.
Mvh
Madeleine