Färsbiffar med parmesan och quinoasallad

Höstens godaste recept med köttfärs

Jag älskar kryddörter av alla dess slag och känner mig så lyckligt lottad som under hela sommarhalvåret har tillgång till stora odlingar med färska örter. Tidigare stod jag för odlingarna på landet, men sedan några år tillbaka byggdes planteringarna om, och de senaste åren har min mamma sått vårens första fröer.

Mina största favoriter bland de färska örterna är libbsticka och dill. Jag tycker också om timjan och oregano, men dessa vill jag helst ha i torkat utförande. Tagetes använder jag flitigt så fort den kommer upp. Det här är egentligen en blomma, men eftersom både blommor och blad på Tagetes har en frisk och kryddig smak av citron, använder jag den mer än gärna i olika anrättningar. Mer om ätliga blommor kan du läsa här.

Laga mer mat med dill

DillSå var det det där med dill. Många tycker dill är en ganska trist och intetsägande krydda som bara passar till fisk och i klassikern kalv i dill. Tidigare tyckte jag likadant, men har sedan två år har jag helt ändrat uppfattning. Det hela hände då min mamma i vanlig ordning sådde vårens första örter. Vi har aldrig tidigare lyckats med dill – den liksom bara torkar ihop i ett hörn eller blir inget alls. Den här gången blev dillen däremot jättestor och kraftig, och eftersom min mamma hade pytsat på ordentligt med frön blev det en jätteodling.

Enkel och god vardagsmat

Vi kände förstås att vi var tvungna att ta hand om all den här dillen, vilket gjorde att vi hade dill i nästan allt vi lagade. Till frukost hade jag hackad dill och gräslök i min keso. Till middagarna hamnade den i både rätter med köttfärs, kyckling och kött, såväl som olika såser och sallader. Det var då jag förstod hur mångsidig dillen faktiskt är, och hur god och fräsch den är att ha i all typ av mat.

I det här rätten har jag haft dill i såsen. Till köttfärs är verkligen dill helt perfekt, så dillsåsen serveras med köttfärsjärpar som man grillar eller steker, samt till en matig quinoasallad. Det här receptet passar fint när man vill laga god och enkel vardagsmat.

Så får man dillen att hålla

Så förvarar du färsk dillDill är trots allt en lite knepig ört att handskas med. När man ska odla den är det bra att täcka den med väv så länge som möjligt så att inte de kalla nätterna tar den. Man måste också se till att sköta vattningen så att den inte torkar ut. Köpt dill som man köper i butik ska man inte förvara framme utan i en bunke med lite vatten i kylskåpet.

Man kan förstås också plantera den. Planterar man den skuggigt brukar den klara sig riktigt bra. Väljer man ekologiskt odlad dill är oddsen ännu bättre att den blir fin. Jag köper faktiskt bara ekologiskt odlade örter från vanliga matbutiken och planterar i mina blomlådor. De klarar sig hur bra som helst, så att kryddörter från butik inte går at odla på är bara en myt. Men som sagt, välj ekologiska.

» Sugen på fler recept med dill? Kolla här.

Färsbiffar med parmesan och quinoasallad

För: 6 personer

Färsbiffar med parmesan och quinoasallad

Quinoasallad:

6 dl vatten
1 tsk grönsaksbuljong
3 dl quinoa
1 zucchini
1 röd paprika
2 morötter
1 broccolihuvud (250g)
1 dl solrosfrön

Färsbiffar med parmesan:

2 ägg
1 dl pankoströbröd
2 salladslökar
salt, peppar
75g parmesanost
700g blandfärs

Dillyoghurt:

1 knippe färsk dil
4 dl matlagningsyoghurt
1/2 lime
salt

1. Koka upp vatten med buljong och ha i quinoan. Lägg på locket och låt det sjuda i 15 minuter till vätskan försvunnit.

2. Skär morötter till stavar och dela broccolin till mindre träd. Koka upp en kastrull med vatten och salt. Låt det koka upp och ha ner morötter och broccoli. Låt småputtra i cirka 3 minuter. Slå sedan av vattnet. Hacka paprika och skär zucchini till kvartar. Hetta upp en stekpanna med smör och ha ner paprika och zucchini. Salta och peppra. Ha ner solrosfrön när grönsakerna fått yta och ha sedan ner de kokta morötterna och broccolin. Stek på hög värme så allt får färg.

3. Blanda ägg och pankoströbröd med kryddor och strimlad salladslök. Låt blandningen svälla cirka 5-10 minuter. Riv i parmesanosten på de stora hålen på ett rivjärn. Ha i färsen och blanda allt. Forma till biffar och stek dem i smör i en stekpanna. Ha gärna hög värme först i pannan och se till att biffarna får yta på båda sidorna. Dra sedan ner värmen och låt dem långsamt stekas klart – då blir de krispiga på ytan och saftiga inuti.

4. Hacka dill och blanda med matlagningsyoghurt, saften från en halv lime och smaka av med salt.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.