Färsbiffar med svamp, ajvarcreme och klyftpotatis med fetaost

Pannbiffar med potatisklyftor

Dags att damma av en gammal klassiker som många tycker om. Dessa färsbiffar med svamp, ajvarcreme och klyftpotatis med fetaost är en riktigt goding som är enkel att göra. Skär potatisen till klyftor och ställ in i ugnen. När potatisen nästan är klar smular man över fetaost. Stek svamp och blanda med köttfärs till biffarna. Servera det hela med ajvar som blandas med creme fraiche.

Jag har valt att göra dessa biffar riktigt enkla, utan något annat än färs, svamp, salt och peppar. Man kan förstås göra pannbiffarna enligt den klassiska varianten där ägg och ströbröd först får svälla. Dock funkar det precis lika bra utan – och blir enklare och går snabbare. I biffarna använder jag också blandfärs eftersom det gör biffarna saftigare. Som bekant är blandfärs en kombination av nötfärs och fläskfärs. Jag gillar blandfärs då det hela blir lite lösare och inte lika kompakt, samtidigt som fläskfärsen adderar mer fett. Som en bonus är blandfärs också billigare.

Så här förvarar jag min nyplockade svamp

Varje höst brukar jag och min mamma ta ett par svamprundor och fylla på med svamp i frysen. Jag plockar runt 15 sorter, men allra helst klassikerna kantarell, trattkantarell, svart- och röd trumpetsvamp, gul- och vit taggsvamp. Hittar jag fina exemplar av soppar, skivlingar och riskor åker de också med. Jag steker alltid min svamp i torr panna. När vätskan stekts bort adderar jag salt, peppar och en klick smör. Ibland klipper jag i färsk persilja och ibland kryddar jag svampen med lökpulver och/eller vitlökspulver. Svampen får svalna och sedan fryser jag in den i behändiga portionspåsar – några på 100 gram till såser och liknande, några med lite mer i så man kan göra gratänger och soppor.

KantarellerI bland steker jag och fryser in varje svampsort separat så jag kan plocka fram en påse med det ena eller det andra. Exempelvis är det trevligt att kunna plocka fram en påse med enbart kantareller eller enbart svart trumpetsvamp. De små påsarna lägger jag i zip-påsar som baseras på det året jag plockat dem. På så vis är det enkelt att ta av de äldsta först.

Svampen håller förvånansvärt länge i frysen. Just nu är jag inne på ransonen som plockades för 5 år sedan. Jag hade förväntat mig att smöret skulle ha hunnit härskna efter så lång tid (därför kan man utesluta smöret vis stekningen om de ska sparas riktigt länge), men den var riktigt fin. För att försäkra mig om en god smak stekte jag den tinade svampen lite extra och adderade kryddor.

Enkelt och snabblagat

Många torkar sin svamp, men det fina med att steka svampen och frysa är att man bara tinar den och använder. Man behöver alltså inte blötlägga och hålla på. Det går också snabbt och tar minimalt med plats efter plockning eftersom den inte behöver plats och tid att torka. Såååå, nu vet du allt om mina svamp-rutiner…

Nu har kanske inte alla tillgång till kantareller som används i detta recept. Då går det lika bra med champinjoner. Det går ju förstås också att köpa kantareller på konservburk året om. Vill man ha en hetare ajvar är det gott att blanda dem med lite sambal oelek.

» Här hittar du fler goda recept med köttfärs

Färsbiffar med svamp, ajvarcreme och klyftpotatis med fetaost

För: 4 personer

Färsbiffar med svamp, ajvarcreme och klyftpotatis med fetaost

Klyftpotatis:

1 kg potatis
0,5 dl rapsolja
150g fetaost
färsk rosmarin
salt, peppar

Färsbiffar med svamp:

600g blandfärs
200g färska kantareller eller champinjoner
salt, peppar

Ajvarcreme:

1 dl ajvar
2 dl creme fraiche
salt, peppar

  • Gnugga potatisen ren och skär den till klyftor. Lägg potatisklyftorna i en ugnsform. Salta och ringla över olja. Rosta i 200°C i 30-35 minuter. Ta ut plåten, smula över fetaost och riv över rosmarin. Ställ in i ytterligare 5-10 minuter.
  • Rensa och skär svampen till mindre bitar. Stek dem i smör och blanda med blandfärs, salt och peppar. Forma till biffar och stek dem i smör.
  • Rör ihop ajvar med creme fraiche. Smaka av såsen med salt och peppar.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.