Färskostfylld auberginerulle med couscous, rostad mandel och wasabiolja

Recept på festlig vego

Kan man laga vegetariskt och bjuda på till helgmiddagen när man har gäster? Ja, självklart! Färskostfylld auberginerulle med couscous, rostad mandel och wasabiolja passar den som vill bjuda på lakto-vegetariskt – det vill säga grönsaker och mejeri. I denna maträtt är lakto-ingredienserna färskost, samt smör. Jag steker gärna i smör för smakens skull. Utöver det är allt köttfritt och vegetariskt.

SalladslökDenna rätt har influenser från Mellanöstern-köket och bjuder på massor av härlig smak. Couscous, som är den lilla kullen som allt ligger på, innehåller gluten. Couscous är ju inget eget sädesslag, vilket en del tror, utan tillverkas av durumvetemjöl som rullas till små korn. Tål man inte gluten kan man byta couscousen mot quinoa. Quinoa i sin tur en ört från vilken man tar de små fröna. Quinoa, som är en målla, är för övrigt släkt med den vanliga, svenska trädgårdsväxten svinmålla.

Vegetariskt mat att bjuda på

Jag tyckte det kunde vara kul att svänga ihop några recept på festliga, vegetariska rätter. Ofta finns det vardagsrätter som är utan kött, men det finns inte lika många recept på festlig vego-mat. Att bjuda på vego är inte mindre festligt, men det får inte heller bli allt för svårt. Det enda man behöver göra till denna rätt är att steka paprika, aubergine och mandel var för sig. Sedan kokar man couscousen. Wasabioljan gör man av olja och en tub med sån där grön pasta som man har till sushin. Du hittar den i asiatiska hyllan.

Paprikan ska vara av sorten spetspaprika. Detta är den långa, röda modellen som man brukar köpa i 2-pack i prasslig påse. Denna är perfekt att använda till anrättningar där man ska ha långa bitar. Välj gärna en avlång och rak aubergine till auberginerullen så får du en rak fin rulle. Välj inte heller för stor aubergine. Då är nämligen kärnhuset mer utvecklat vilket gör att man får massor av frön som gör att aubergine-skivorna faller isär lättare. Man vill gärna ha så lite kärnor och så mycket fruktkött som möjligt.

» Här hittar du fler festliga vego-recept

Färskostfylld auberginerulle med couscous, rostad mandel och wasabiolja

För: 4 personer

Färskostfylld auberginerulle med couscous, rostad mandel och wasabiolja

Färskostfylld auberginerulle:

2 röda spetspaprikor
1 avlång och rak aubergine
smör
salt, peppar, vitlökspulver
100g färskost med smak av soltorkade tomater

Övriga tillbehör:

3 dl couscous
1 dl hackad sötmandel + salt

Wasabiolja:

1 ask smörgåskrasse + hälften till dekoration
2 msk wasabipasta på tub
0,5 dl kallpressad rapsolja
0,5 dl kallpressad olivolja
salt, peppar

  • Kärna ur och halvera spetspaprikorna på längden. Värm en panna och lägg ner paprikaskivorna. Låt dem stekas på medelvärme till de mjuknat. Vänd dem då och då. När de är mjuka och böjbara är de klara.
  • Skär bort fästet på auberginen och skär 4 smala skivor på längden – skippa den yttersta biten och undvik även de inre bitarna där kärnhuset sitter (jag brukar skära 3 skivor per sida, totalt 6 stycken, och hoppa över de yttersta). Smält smör i en stekpanna och lägg ner aubergineskivorna. Låt dem mjukna på medelvärme. Krydda på båda sidor och ta upp dem ur pannan när de sugit upp smöret, mjuknat och fått fin färg. Låt dem svalna utlagda på en skärbräda. Klicka på en klick färskost i ena änden av auberginen och rulla ihop dem.
  • Tillaga couscousen enligt anvisningen på förpackningen. Hacka sötmandeln och rosta den i en stekpanna med en liten skvätt smör och lite salt. När den fått färg är den klar. Rör om emellanåt så den inte bränns.
  • Ha ner en halv ask klippt smörgåskrasse i en mixer tillsammans med wasabipasta, de två oljorna samt salt och peppar. Kör till en slät olja.
  • Skeda upp couscousen på tallrikar och strössla över mandeln. Vik paprikan på mitten och lägg på överst. Lägg auberginerullen ovanpå. Ringla ut wasabioljan och dekorera gärna med något grönt, exempelvis timjan eller ärtskott. Klipp över resten av smörgåskrassen.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.