Pastakuddar i krämig tomatsås med champinjoner

Enkel och snabblagad pasta

Pasta är gott, enkelt och passar till såväl vardag som helg. Skippar man krusidullerna och håller det enkelt kan en pastasås både gå lätt och fort att laga. Denna pastasås består av några enstaka ingredienser, men den blir väldigt god för det. Tack vare att den just innehåller så få ingredienser blir den också relativt billig.

Pastakuddarna gör jag själv med färsk pasta på ark. Vill du göra på samma vis letar du efter färsk pasta på rulle. Det går också med lasagneark, men då måste man förhålla sig till storleken på dem. Man kan så klart också göra egen hemmagjord pastadeg. Det tredje alternativet är helt enkelt att bara köpa färdiga pastakuddar med valfri fyllning. I så fall är ricotta och spenat det närmaste kan man komma smakmässigt.

Detta recept är ovo- och laktovegetariskt. Byter du mot en vanlig äggfri pasta utan fyllning, exempelvis spaghetti, blir det lakto-vegetariskt. Om du byter även grädden mot en vegetabilisk motsvarighet blir receptet helt vegetariskt och veganskt.

» Här hittar du fler goda pastarecept

Pastakuddar i krämig tomatsås med champinjoner

Pastakuddar i krämig tomatsås med champinjoner

För: 4 personer

Pastakuddar:

1 förpackning färsk pasta, lasagneplattor eller på rulle
400g naturell färskost
1 dl hackad gräslök
salt, peppar
1 ägg

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk skivade champinjoner
1 burk krossade tomater
5 dl grädde
salt, peppar, oregano

  • Om du inte gör egen pastadeg – eller köper färdiga pastakuddr, lägg den köpta pastan i ett vattenbad så att den mjukas upp. Blanda färskost med hackad gräslök och kryddor. Lägg ut pastaplattan på en skärbräda och klutta ut klickar med osten med lagom mellanrum. Pensla mellan kluttarna med vispat ägg. Lägg en pastaplatta ovanpå allt och tryck samman med den nedre plattan mellan ostkluttarna. Skär i fyrkanter med en kniv. Osten är ganska mäktig, så mindre pastakuddar är att föredra. Koka upp saltat vatten och lägg ner pastakuddarna. Låt koka lätt i cirka 4 minuter.
  • Hacka gul lök och låt den mjukna i smör i en kastrull. När löken mjuknat, pressa i vitlök. Slå av vattnet från de skivade champinjonerna och ha ner dem i kastrullen.
  • Låt de krossade tomaterna rinna av i ett durkslag (spara gärna den avrunna tomatsaften till något annat). Rör ner tomaterna, slå på grädde och smaka av med kryddor. Låt puttra i cirka 5 minuter. Servera såsen till pastakuddarna.
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.