Färskpotatissallad med grillad aubergine och salladskål

Vegetariskt på grillen

För några år sedan blev det populärt att grilla mer grönt. Jag har alltid varit skeptisk till det och tycker att grönsaker blir godast när de är färska, kokta eller frästa i en panna. Det kändes helt enkelt som man försökte göra en trend av något rätt ointressant och som ändå inte tog tillvara på råvarans fulla potential.

Att grilla grönsaker visade sig aldrig bli en trend; det är bökigt, folk har inte kunskaperna – eller modet att prova – och precis som jag nämnde ovan blir grönsaker i många fall mycket godare när de tillagas på andra vis. Jag fortsatte att hålla mig till att grilla köttet, och så var det med det… fram till nyligen.

Detta år har jag ätit mer grönt än någonsin. Jag har alltid föredragit kött, men i år har jag ändrat lite åsikt och tycker att vegetariska middagar känns fräscht. Det är trevligt att flika in en köttfri middag emellanåt, och med övning blir man modigare och får bättre idéer till vad man ska laga för grönt.

Köttfria recept

Fastän mina föräldrar har ätit min vegetariska mat flera gånger och älskat den. Trots det ser de fortfarande lite nollställda ut när man föreslår en köttfri middag. Eller exempelvis som när jag föreslog att vi skulle bjuda min farmor på vegetarisk middag i födelsedagspresent och de såg nästintill chockade ut. När jag frågade varför de var så skeptiska kröp det fram att de var osäkra och inte har några idéer eller kunskaper när det kom till att tillaga enbart grönt. Många undrar också hur man ska bli mätt och få smakerna att sitta.

Hur sätter man ihop en vegetarisk middag?

När jag lagar vegetariskt brukar jag tänka som kring en helt vanlig middag med kött, fast omvänt. När jag äter kött, fisk eller fågel väljer jag proteinet först. När jag tillagar grönt tänker jag ut tillbehören först, dvs sås, sallad och liknande. När dessa är bestämda funderar jag kring var som kan ersätta köttet – exempelvis en grönsak som kan tillagas utan att falla ihop för mycket så det behåller lite struktur och tuggmotstånd, eller vegetariska biffar. Strukturer är viktiga så att inte allt är mjukt eller hårt. Det ska både finnas mjukhet, frasiga inslag och kanske något knaprigt.

Mat till picknick

Färskpotatissallad med grillad aubergine och salladskål är gudomligt gott och enklare än man kan tro att laga. Potatissalladen gör man på vanligt vis medan aubergine och salladskål grillas. Om inte väder eller temperatur tillåter kan de också tillagas i ugn. Tack vare rostade frön och frasigt kål får rätten trevliga strukturer och blir som en helhet. När vi äter köttfritt äter vi gärna ost, ägg och mejeri, därför passar recepten här i Landleys kök dig som äter ovo- och laktovegetariskt. en passar också när du vill ha något trevligt med dig på picknicken. Gör potatissalladen i förväg och grilla resten på plats.

» Fler köttfria recept hittar du här

Prohibition White Blend (6726)

Färskpotatissallad med grillad aubergine och salladskål

Färskpotatissallad med grillad aubergine och salladskål

För: 4 personer

Färskpotatissallad med grillad aubergine och salladskål

Färskpotatissallad:

800g färskpotatis
10 bitar soltorkade tomater
1 dl kapris
1 dl klippta, blandade örter (ex libbsticka, persilja och timjan)
1 msk äppelcidervinäger
1 dl olja (ex från soltorkade tomater)
salt, peppar

Grillad aubergine:

2 st auberginer
salt
1/2 gul lök
200g fetaost*
peppar, torkad oregano
grillolja

Grillad salladskål med dressing och frön:

1 salladskålhuvud (650-700g)
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl pumpafrön
1 dl creme fraiche
2 msk vatten
1 msk persillade
salt

1. Gnugga potatisen ren och koka den mjuk i saltat vatten.kyl den direkt i kallt vatten när den är färdigkokt och tärna till mindre bitar. Strimla soltorkade tomater, och blanda med kapris, klippta, blandade örter, äppelcidervinäger, olja och potatisen. Smaka av med salt och peppar.

2. Halvera auberginerna och salta dem på snittytan. Låt ligga cirka 15 minuter och torka sedan bort överflödig vätska. Börja med att grilla auberginerna med snittytan nedåt så de får färg. Vänd dem sedan och pensla med grillolja. Strössla över finhackad gul lök och smulad fetaost och grilla till osten börjat mjukna. Använder du grillolja på sprutflaska, spruta över olja på osten. Avsluta med ett lager peppar och torkad oregano.

3. Halvera salladskålshuvudena på längden och grilla dem på båda sidor samtidigt som auberginerna. Salta ett varv. Halvera salladskålshalvorna vid servering.

4. Rosta fröna i en panna med en skvätt olja och lite salt. När de fått färg och börjar knäppa är de klara. Rör ihop creme fraiche med vatten, persillade och salt i en skål. Ringa såsen över den nygrillade salladkålen. Servera aubergine och salladskål med potatissalladen och ett glas Prohibition White Blend.

Rekommenderat vin till grillat vegetariskt: Prohibition White Blend (6726) 89:-

För laktosfritt, välj laktosfri fetaost.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.