Färskpotatissallad med grönkål, kidneybönor och soltorkade tomater

Sallad som tillbehör till grillat

Nu är tiden här då jag går bananas på goda sallader som tillbehör. Till salladerna, som jag allra helst svänger ihop på morgonen och förvarar i kylen, brukar vi sedan på kvällen grilla något till. Det kan vara kött, fisk, kyckling eller något vegetariskt. 

Denna färskpotatissallad med grönkål, kidneybönor, soltorkade tomater och böngroddar är ett gott tillbehör att servera till det grillade. Har man kokt potatis över från något annat är det ett smart sätt att ta vara på den. Och det måste naturligtvis inte vara färskpotatis. Jag tycker att de små potatisarna blir finast till eftersom det bara räcker med att halvera dem. Har man större potatisar kan man kvarta dem eller skära till fler bitar om det behövs.

Matig sallad med bönor och potatis

Till salladen tar jag grönkål, men den kan man byta mot exempelvis svartkål, babyspenat, rucola, machésallad eller varför inte något ätligt ogräs? Förutom kålen har jag också i en halv deciliter med svarta kalamata och gröna oliver som jag halverar. I med en kvarts deciliter örter – du kan ta vilka du vill, och blanda med de övriga ingredienserna.

Om du vill grodda egna mungböngroddar: lägg 0,5 dl mungbönor i en burk med lock. Slå på 2 dl ljummet vatten och låt bönorna ligga i vattnet i 4 timmar. Slå av vattnet och skruva på locket löst. Ställ burken på en mörk plats och skölj sedan bönorna en gång per dag genom att slå på och av vatten i burken. Upprepa varje dags tills de blivit så groddade som du vill ha dem. Jag brukar ställa burken i det skåp där jag har kaffekopparna. Då blir jag påmind på varje morgon när jag ska dricka kaffe att det är dags att skölja bönorna. Att få dem så groddade som på bilden tar cirka 3–4 dagar. Vill du göra enbart till salladen behöver du bara grodda ungefär 0,25 dl torkade mungbönor. När bönorna är färdiggroddade ställer du bara burken i kylen.

» Här hittar du fler recept på goda sallader att servera som tillbehör

Färskpotatissallad med grönkål, kidneybönor och soltorkade tomater

Färskpotatissallad med grönkål, kidneybönor och soltorkade tomater

För: 4 personer som tillbehör

400g små färskpotatisar
70g grönkål
1/2 rödlök
1 tetra/burk kidneybönor (400g)
5 soltorkade tomater i olja
0,5 dl halverade gröna oliver med pimiento och svarta kalamata
0,25 dl hackade färska örter, ex gräslök och libbsticka
100g böngroddar av mungböna
3 msk olja från de soltorkade tomaterna, eller olivolja
salt, svartpeppar

  • Gnugga potatisarna rena om de är jordiga. Halvera dem och koka dem i saltat vatten i cirka 10 minuter.
  • Skär grönkålen till cirka bitar på cirka 5–7 centimeter – ta gärna lite spädare blad som inte blivit så krulliga. Värm en stekpanna till medelvärme, ha i en stor klick smör och sedan grönkålen. Vänd runt grönkålen i smöret och låt dem mjukna. Salta ett varv och ställ åt sidan när bladet blivit lite slappa.
  • Hacka röd lök och skölj kidneybönorna. Strimla soltorkade tomater och halvera oliverna. Hacka örterna. Blanda allt i en stor skål tillsammans med potatis, grönkål, böngroddar och olja. Dra över ett varv salt och nymalen svartpeppar.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.