Festliga cocktails med ärtpuré, äggröra och rostad lök

Starta med något festligt

Har du funderat på hur användbart äggröra är. De flesta äter det kanske till frukost eller lunch. Men för egen del äter jag gärna också äggröra till middag. Favoriten är med jasminris och hackade grönsaker. Äggröra passar också fint att ha i aptitretare, som dessa festliga cocktails med ärtpuré, äggröra och rostad lök.

Det hela blir en randig och rolig liten mingelrätt som man bäst äter med en mindre sked. Servera också gärna med en servett eftersom räkan måste skalas. Man kan förstås skala hela räkan och hänga på kanten, men det blir förstås inte riktigt lika dekorativt.

Aptitretare till fest

Jag serverar denna aptitretare på våren eller till studentfesten, sommarfesten eller nyår. Den passar också bra till påsk eftersom den innehåller ägg och en massa härliga färger. Eller varför inte servera denna randiga goding till melodifestivalen? Tack vare att den är glutenfri kan fler äta den. Skippa räkan och löjrommen så har du en ovo- och lakto-vegetarisk rätt som passar den som är vegetarian. Byt créme fraiche och mjölk mot laktosfria produkter så blir det laktosfritt.

Antalet Festliga cocktails med ärtpuré, äggröra och rostad lökvarierar beroende på storleken på glasen. Jag använde små snapsglas på fot, men man kan förstås också lägga upp det hela i andra tjusiga små glas. Gillar man inte ärtpuré kan man byta den mot avokadomousse.

» Här hittar du fler tjusiga och lättlagade mingelrätter

Festliga cocktails med ärtpuré, äggröra och rostad lök

Cirka 8-10 stycken

Festliga cocktails med ärtpuré, äggröra och rostad lök

Ärtpuré:

1 dl frysta, gröna ärtor
1 dl creme fraiche
salt, peppar

Äggröra:

2 ägg
0,5 dl mjölk
0,5 dl riven ost
salt, peppar

Rostad lök:

1/2 gul lök
2-3 dl rapsolja
salt

Topping:

50g forellrom
8-10 räkor med skal (70/90)
färsk persilja eller annan ört till dekoration

  • Tina ärtorna och ha ner i en mixer tillsammans med créme fraiche. Mixa till en slät smek och smaka av med nypa salt.
  • Hetta upp en stekpanna med lite smör. Knäck i äggen i stekpannan och rör i mjölk och riven ost. Rör om hela tiden tills äggröran stelnat. Smala av med salt.
  • Skala, halvera och skiva löken. Heta upp olja i en kastrull till cirka 120-130°C. Ha ner lite lök i taget i oljan och fritera tills den fått fin färg. Ha tålamod och rör om då och då – löken i botten av kastrullen får färg först så håll ett öga. När löken är gyllene är den klar. Låt den rinna av i en skål med hushållspapper. Dra över ett varv salt.
  • Ha ner ärtpurén i en spritspåse och spritsa ut i snapsglas eller liknande småglas. Skeda på lite äggröra och avsluta med den rostade löken och en klick forellrom ovanpå. Tina räkorna och häng dem på kanten. Dekorera med en kvist persilja eller annan ört.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.