Festliga sliders med vitlök och bbq-lök

Mini-hamburgare med till festen

Tänk vad fort tiden går. Snart är det valborgsmässoafton. Till valborg ska man förstås titta på eller elda egen brasa. Jag tycker också det är ett bra tillfälle att bjuda in vännerna på god mat och något gott att dricka. Dessa festliga sliders med vitlök och bbq-lök är utmärkt mingelmat att svänga ihop och bjuda på. Biffarna blir härligt smakrika tack vare att de blandas med färskost med vitlökssmak. Färskosten blandas också ner i den mumsiga dressingen, så ta en ask vitlöksost på 200g eftersom det behövs både till biffar och sås.

Sallad till minburgare

Festliga sliders med vitlök och bbq-lökBiffarna toppas med bbq-lök som helt enkelt är karamelliserad gul lök som blandas med bbq-sås. Man steker alltså löken på låg värme i smör så att den mjuknar fint och utvecklar alla smaker den innehåller.

Jag tycker att sallad är ett måste på en burgare – det adderar krisp och fräschör. Till såna här små hamburgare, eller sliders, som de också kallas, passar det fint med de mindre salladssorterna gemsallad eller hjärtsallad. Dessa brukar säljas i två-pack i grönsaksdisken, paketerade i en prasslig påse. Skippa helst isberg eller bladsallad eftersom denna är svår att forma respektive snabbt bli sladdrig. Kruksallad eller romansallad är bättre till minburgare.

Enkel mat till mingel och buffé

Jag brukar baka egna slidersbröd eftersom man då kan göra dem i den storlek man vill. Vill man inte göra dem själv brukar välsorterade butiker ha sliders-bröd. Bland annat har ICA egna bröd med surdeg. Dock fanns det inte just när jag behövde dem eftersom det verkar vara en säsongsvara och svennebnanan tydligen bara grillar burgare på sommaren… Då är receptet nedan till stor hjälp. Servera mini-burgarna till buffén eller som aptitretare innan middagen. Glöm inte att ge gästerna en servett att torka händerna på. Bambupinnarna med knut som jag du ser på bilden går att hitta i välsorterade butiker. De kan också beställas på från Kalaskompaniet.

» Här hittar du fler recept på mingelmat

Festliga sliders med vitlök och bbq-lök

10 stycken

Festliga sliders med vitlök och bbq-lök

Sliders-bröd:

250g vetemjöl (cirka 4-4,5 dl)
1 tsk socker
1/2 tsk salt
0,5 dl vatten
1,25 dl mjölk
12,5g jäst (1/4 paket)
25g smör
1 ägg till pensling
0,5 dl mannagryn

Biffar:

0,5 dl ströbröd
100g färskost med vitlökssmak
1 tsk lökpulver
salt, peppar
500g nötfärs

BBQ-lök:

1 stor gul lök
0,5 dl bbq sås

Vitlöksdressing:

1 dl creme fraiche
100g färskost med vitlökssmak
0,5 dl majonnäs
salt, persillade

Övriga tillbehör:

gemsallad eller bladsallad

  • Blanda vetemjöl, socker och salt i en bunke. Värm mjölk och vatten till 37 grader i en kastrull. Smula i jästen och rör om så jästen löser sig. Slå jästblandningen över mjölet och blanda i tärnat rumsvarmt smör. Blanda allt till en deg och knåda degen cirka 10 minuter på bänk. Jäs degen i sin skål i 30 minuter under bakduk.
  • Stjälp ur degen och dela till 10 bitar. Forma varje bit till en bulle och rada upp dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare i 30 minuter under bakduk. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strössla över mannagryn. Grädda bullarna i 200°C på över och undervärme i 10-15 minuter.
  • Halvera och skiva löken till halvmånar. Smält smör i en stekpanna och ha ner löken. Låt den långsamt mjukna på låg värme. Rör om då och då. När löken är mjuk och sladdrig, rör i bbq-såsen.
  • Rör ihop creme fraiche med vitlöksost och majonnäs. Smaka av med en nypa salt och persillade.
  • Blanda ströbröd med färskost och kryddor. Blanda med färsen och forma till 10 ganska platta biffar. Stek biffarna hastigt på hög värme så båda sidor får fin yta (stek inte för länge så de blir torra – framför allt om du vill värma biffarna innan servering).
  • Halvera sliders-bröden. Dela salladsblad till lagom bitar och lägg ett blad på botten av varje bröd. Klicka på vitlöksdressing. Lägg på biffen och toppa med bbq-löken. Lägg på locket och fäst med en snygg pinne.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.