Festliga tunnbrödsrullar med renkött och färskost

Enkelt recept till nyårsafton och fest

Men hallå, var tog det här året vägen? 2018 har verkligen gått läskigt fort. Hela första halvan av året var jag ute och reste varje månad. Sedan köpte jag och min sambo landställe. När man har mycket saker att göra har tiden en tendens att gå väldigt fort – så fort att man knappt märker att det är nyårsafton. Nu är det i alla fall dags att korka upp bubblet och laga något gott! För även om nyårsafton egentligen inte är mer annorlunda än någon annan dag är det ett perfekt tillfälle att ta i akt att mingla och ha trevligt. Eller hur?

Madeleine Landley dukarDessa festliga tunnbrödsrullar med renkött och färskost är perfekt mingelmat att servera som aptitretare när gästerna kommer. Man kan också plocka fram snittarna lite senare på kvällen som snacks, om man haft en tidigare middag. Eftersom dessa snittar är så enkla att göra, och med fördel kan förberedas, är de den perfekta festmaten. Jag gillar också att det känns lite festlig med renkött. Kanske är det bara jag som tycker renkött är lite extra festligt, men tillsammans med den krämiga färskosten och den peppriga smörgåskrassen blir det en riktigt bra kombination.

Billiga snittar

Vill man hålla nere på kostnaderna och göra billigare snittar (man kanske vill lägga krutet på middagen?) då byter man bara renköttet mot vanlig rökt skinka. Renkött kostar ju lite mer. En annan favorit när det kommer till billiga snittar är ju naturligtvis också dessa aptitretare med melon och lufttorkad skinka – en riktigt klassiker. Jag gillar också dessa munsbitar med getost som är panerade med rostade solrosfrön. Andra enkla snittar som bara innehåller fyra ingredienser är dessa aptitretare med filodeg, gräslöksost och soltorkade tomater.

Aptitretare till bubblet

Dessa festliga tunnbrödsrullar med renkött och färskost passar fint att servera till ett glas vin på nyårsafton (eller varför inte till midsommaraftonens mingel eller till höstfesten?) Det här receptet går snabbt och enkelt att göra vilket är perfekt när man har ont om tid. Det kräver också få ingredienser vilket bara gör saken ännu bättre. Gör snittarna innan gästerna kommer och förvara dem i kylen. Sedan är det bara att plocka fram dem en halvtimme innan så de hinner komma upp i temperatur. Vill du variera receptet byter du den naturella färskosten mot en smaksatt färskost. Exempelvis är färskost med kantarellsmak väldigt gott till och ger ännu mer av den där ”skogskänslan”.

Spana också in;
» Bästa recepten på aptitretare och mingelmat till nyårsafton
» 5 lyxiga tilltugg till fördrink och bubbel
» Filodegskopppar med svampröra och soltorkad tomat
» Ostquiche med räkor, hackad rödlök och creme fraiche

Festliga tunnbrödsrullar med renkött och färskost Festliga tunnbrödsrullar med renkött och färskost

Cirka 24 stycken

3 tunnbröd
100g naturell färskost
1 ask smörgåskrasse
100-120g hamburgerkött eller rökt renstek

  • Bred ut tunnbröden och bred på ett lager färskost.
  • Klipp över krasse och lägg på 1-2 skivor renstek/hamburgetkött.
  • Rulla ihop tunnbröden och skär till lagom munsbitar – cirka 1,5 centimeter breda.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.