Fontana sökte nyligen recept till en folder med grillrecept som ska finnas i butik i sommar. Eftersom jag gillar både Fontana och grillat så var jag inte sen att anta utmaningen. Grillen har ju redan fått visa vad den går för i år, så det var lika bra att köra på.

Lax med bacon är ju allt Gi och LCHF

Att linda in lax i bacon tycker jag är ett av de godaste sätten att tillaga lax på. Alltså fick den bli en härligt grillad laxbit i bacon tillsammans med rostade rotsaker, en fräsch och sötsyrlig mangomojo samt en pepparrotscreme som klickas ut på rotsakerna. Så gott – och ett av mina bidrag.

Rostade rotsaker och pepparrotscreme

För: 4 personer

Mangomojo:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 mango
1 äpple
1 burk krossade tomater
1 msk äppelcidervinäger
salt, peppar, oregano

Rotsaker:
250g rotselleri
5 morötter
4 potatisar
1 dl urkärnade kalamataoliver
2 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
1 msk riven, färsk timjan
salt, peppar

Pepparrotscreme:
1 dl creme fraiche (34%)
2 msk färskost
1 msk riven pepparrot
salt, peppar

Lax:
6 bitar soltorkade tomatbitar
125g fetaost
1 tsk rivet limeskal
2 msk creme fraiche (34%)
salt, peppar
4 styckfrysta laxfiléer
2 paket bacon

1. Hetta upp en kastrull med lite smör och ha ner hackad lök, vitlök, mango och äpple. Låt allt puttra ihop under omrörning under ca 5 minuter. Salta, peppra och smula ner oregano, slå sedan på krossade tomater och vinäger. Sänk värmen och låt röran puttra under lock i ca 30 minuter.

2. Skär rotsakerna till stavar och fördela ut dessa samt kalamataoliver i en ugnsfast form. Ringla över olja och krydda och ställ i ugnen i 225° i ca 25-30 minuter. Rotsakerna kan med fördel även tillagas på grillen. Lägg då rotsaker och kalamataoliver i ett foliepaket och ställ direkt på grillgallret. Tillagningstiden kan variera så kontrollera med en tandpetare att rotsakerna är genomlagade. Ringla balsamvinäger och smula timjan över rotsakerna när de är klara.

3. Riv pepparrot och rör ihop med creme fraiche och färskost. Smaka av med salt och peppar och ställ sedan svalt.

4. Finstrimla soltorkade tomater och blanda ihop med fetaost, rivet limekal, creme fraiche och kryddor. Skär bort eventuellt skinn ifrån laxen och klicka ut röran ovanpå varje laxbit. Linda baconet runt laxbitarna och grilla sedan till baconet är lagom knaprigt. Använd med fördel en stektermometer, vid ca 55°C är laxen klar. Klicka ut pepparrotscremen över rotsakerna och servera med lax och mojo.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.